Sponzorizat de newsflash.ro
Natura are un mod special de a sparge cutiile ordonate pe care le folosim pentru a clasifica lucrurile, iar în astronomie, unul dintre aceste elemente care sfidează clasificarea clară sunt piticele cenușii. Aceste obiecte au atât caracteristici stelare, cât și planetare, existând undeva la granița dintre cele două categorii. Noi cercetări continuă să estompeze această linie, iar cele mai recente observații nu fac excepție. Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete: piticele cenușii din Nebuloasa Orion par să aibă un disc protoplanetar.
Piticele cenușii pot avea o masă de doar 13 ori masa lui Jupiter (sau chiar mai mică). Se formează ca stelele, dar au nori. Totuși nu sunt suficient de grele pentru a iniția fuziunea nucleară în interiorul lor, motiv pentru care nu vor străluci niciodată precum o stea.
Totuși, un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete. Cu decenii în urmă, Hubble a detectat astfel de discuri în interiorul Nebuloasei Orion. În special, telescopul s-a concentrat pe proplide, discuri protoplanetare iluminate de lumina ultravioletă a celor mai strălucitoare și mai masive stele din nebuloasă. Scopul acum era să se găsească mai multe astfel de discuri în jurul celor mai mici obiecte stelare.
Stelele eșuate ar putea forma planete
„Stelele se nasc în nori masivi de gaz și praf în spațiu, care se pot întinde pe ani-lumină și sunt numiți nebuloase. De zeci de ani, astronomii au bănuit că, la scurt timp după ce o stea se formează într-o nebuloasă, planetele se nasc într-un disc de gaz și praf care înconjoară steaua nou-născută, cunoscut sub numele de disc protoplanetar”, a explicat Kevin Luhman, profesor de astronomie la Penn State (SUA) și coautor al studiului.
„Unele dintre obiectele formate în nebuloase precum Orion au mase prea mici pentru a putea susține fuziunea hidrogenului, așa că sunt reci și slabe și nu se califică drept stele veritabile. Aceste corpuri asemănătoare stelelor, dar fără fuziune, sunt cunoscute drept pitice cenușii. Întrebarea este: putem găsi proplide în jurul unor pitice cenușii din Orion?”, a adăugat Catarina Alves de Oliveira, șefa Diviziei de Dezvoltare a Operațiunilor Științifice de la Agenția Spațială Europeană (ESA).
Natura adevărată a piticelor cenușii
Observațiile realizate de Telescopul Spațial James Webb (JWST) au identificat 20 de pitice cenușii probabile și două posibile, cu suspiciuni de proplide. Cea mai mică dintre ele avea o masă de doar cinci ori masa lui Jupiter. Doi dintre acești candidați fuseseră deja identificați de Hubble drept proplide, iar observațiile JWST sugerează că acestea sunt cele mai reci și mai puțin masive discuri protoplanetare cunoscute, scrie IFL Science.
Aceste observații oferă indicii importante despre natura piticelor cenușii și despre legătura…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro