Sponzorizat de newsflash.ro
Un studiu revoluționar a arătat că stelele pitice roșii pot produce erupții stelare cu niveluri de radiații ultraviolete îndepărtate mult mai mari decât se credea anterior.
Această descoperire sugerează că radiațiile UV intense din aceste erupții ar putea avea un impact semnificativ asupra faptului dacă planetele din jurul stelelor pitice roșii pot fi locuibile.
Condusă de actuali și foști astronomi de la University of Hawaiʻi Institute for Astronomy, cercetarea a fost publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
„S-a crezut că puține stele generează suficientă radiație UV prin erupții pentru a avea un impact asupra locuibilității planetelor. Descoperirile arată că mult mai multe stele ar putea avea această capacitate”, a declarat astronomul Vera Berger, care a întreprins studiul în cadrul programului Research Experiences for Undergraduates la IfA, o inițiativă susținută de National Science Foundation.
Berger și echipa sa au folosit datele de arhivă ale telescopului spațial GALEX pentru a căuta erupții în rândul a 300.000 de stele din apropiere.
Stelele pitice roșii pot produce erupții stelare cu radiații UV
GALEX este o misiune NASA acum dezafectată, care a observat simultan cea mai mare parte a cerului la lungimi de undă ultraviolete apropiate și îndepărtate din 2003 până în 2013.
„Combinarea puterii computerelor moderne cu gigabytes de observații vechi de zeci de ani ne-a permis să căutăm erupții pe mii și mii de stele din apropiere„, a declarat Michael Tucker, absolvent de doctorat al IfA și în prezent bursier postdoctoral la Universitatea de Stat din Ohio.
Potrivit cercetătorilor, radiațiile UV provenite de la erupțiile stelare pot fie să erodeze atmosferele planetare, amenințând potențialul acestora de a susține viața, fie să contribuie la formarea blocurilor de ARN, care sunt esențiale pentru crearea vieții.
Acest studiu pune la îndoială modelele existente privind erupțiile stelare și locuibilitatea exoplanetelor, arătând că emisiile de ultraviolete îndepărtate din erupții sunt în medie de trei ori mai energetice decât se presupune în mod obișnuit și pot atinge niveluri de energie de până la douăsprezece ori mai mari decât cele preconizate.
Un studiu revoluționar
„O schimbare de trei este la fel ca diferența de UV în timpul verii de la Anchorage, Alaska, la Honolulu, unde pielea neprotejată poate suferi o arsură solară în mai puțin de 10 minute”, a declarat Benjamin J. Shappee, astronom asociat la IfA, care i-a fost mentor lui Berger.
Cauza exactă a acestei emisii mai puternice de ultraviolete îndepărtate rămâne neclară. Echipa crede că ar putea fi vorba de faptul că radiația erupțiilor este concentrată la anumite lungimi de undă, indicând prezența unor atomi precum carbonul și azotul.
„Acest studiu a schimbat…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro