Sponzorizat de newsflash.ro
Șansele ca omenirea să găsească viață pe alte planete în viitorul apropiat sunt destul de mici. Însă, dacă ar fi să pariem pe ceva, atunci cu siguranță ar fi vorba despre Telescopul Spațial James Webb.
Fiind cel mai mare și mai puternic observator orbital al omenirii, Telescopul Webb studiază de ceva timp steaua TRAPPIST-1, o pitică roșie aflată la doar 41 de ani-lumină depărtare de noi. Steaua este înconjurată de șapte exoplanete stâncoase de mărimea Pământului, trei dintre acestea aflate pe orbită în zona locuibilă a stelei TRAPPIST-1, acolo unde condițiile sunt tocmai potrivite pentru a susține apa în stare lichidă, și deci viață.
Încurajator este că Telescopul Webb a făcut deja măsurători de temperatură pe una dintre aceste exoplanete, fiind pentru prima oară când oamenii au reușit să detecteze radiații pe o planetă asemănătoare Pământului din afara Sistemului Solar.
Există viață pe lumi aflate la ani-lumină de Pământ?
Astfel, dacă avem noroc, următoarea dată când Telescopul Webb va studia sistemul TRAPPIST-1 ar putea aduce o descoperire fără precedent.
„În 2025, Webb va dezvălui mai multe despre aceste detecții interesante și speranța este că va confirma, pentru prima dată, dacă există viață pe lumi extraterestre aflate la ani-lumină de a noastră”, a spus Lisa Kaltenegger, director fondator al Institutului Carl Sagan și profesor de astronomie la Universitatea Cornell din SUA, potrivit Futurism.
Exoplanetele sunt dificil de greu de găsit și studiat
De regulă, exoplanetele sunt dificil de greu de găsit și studiat pentru că nu produc lumină proprie și sunt eclipsate de stelele din apropiere. Piticile roșii reci precum TRAPPIST-1 sunt totuși candidate bune, deoarece lumina lor este destul de slabă. Totuși, provocarea rămâne semnificativă, nu în ultimul rând pentru că piticele roșii sunt mult mai volatile decât stelele stabile precum Soarele nostru.
Și, potrivit lui Kaltenegger, următoarele observații vor fi o provocare chiar și pentru James Webb, anume studierea compoziției atmosferei planetelor din apropiere.
„De fiecare dată când o planetă trece între noi și steaua ei – adică atunci când tranzitează – lumina stelară este filtrată de atmosfera planetei și lovește moleculele din calea sa, creând caracteristici de absorbție spectrală pe care le putem căuta”, a explicat Kaltenegger.
„Webb va trebui să adune suficiente date de la mai multe tranzite planetare”
„Webb va trebui să adune suficiente date de la mai multe tranzite planetare pentru a suprima semnalul de la steaua-gazdă și pentru a amplifica caracteristicile moleculare din atmosfera incredibil de subțire a exoplanetelor stâncoase”, a adăugat profesorul de astronomie.
Dacă astronomii detectează moleculele potrivite, acestea ar putea indica prezența vieții…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro