Sponzorizat de newsflash.ro
Pe măsură ce găurile negre dispar încetul cu încetul prin radiația Hawking, informația acestora poate fi păstrată în ondulațiile subtile din spațiu-timp, sugerează o nouă teorie.
În teorie, nimeni și nimic nu ar trebui să poată scăpa din „ghearele” orizontului evenimentelor unei găuri negre, însă o nouă cercetare sugerează că ar putea exista o scurgere de informații. Această scurgere ar apărea prin semnături subtile în undele gravitaționale, iar acum știm cum să le căutăm, spun autorii studiului.
În 1976, Stephen Hawking a zguduit lumea astrofizicii cu descoperirea sa, potrivit căreia, găurile negre nu sunt în întregime negre. În schimb, acestea emit cantități mici de radiații și, dacă li se acordă suficient timp, pot emite atât de multe încât să dispară complet.
Stephen Hawking a zguduit lumea astrofizicii în 1976
Dar acest lucru a scos la iveală o problemă majoră. Informația curge în găurile negre pe măsură ce acestea consumă materie, iar această informație nu poate scăpa. Dar radiația Hawking nu transportă nicio informație cu ea. Așadar, ce se întâmplă cu aceasta atunci când gaura neagră dispare?
Acest „paradox al informației din gaura neagră” îi frământă pe cercetători de zeci de ani, iar aceștia au dezvoltat numeroase soluții potențiale.
Una dintre ele este cunoscută sub numele de nonlocalitate nonviolentă. În acest scenariu, interiorul găurilor negre este conectat la exteriorul lor prin „nonlocalitate cuantică” – în care particulele corelate împart aceeași stare cuantică – un efect pe care Einstein l-a numit „acțiune stranie la distanță”.
Cercetarea sugerează că ar putea exista o scurgere de informații
Această nonlocalitate este „nonviolentă”, deoarece nimic energetic, precum o explozie sau o fuziune, nu provoacă undele gravitaționale rezultate – undele în spațiu-timp din afara găurii negre. Mai degrabă, acestea sunt cauzate de conexiunile cuantice dintre interiorul și exteriorul găurii negre.
Dacă această ipoteză este adevărată, spațiu-timpul din jurul găurilor negre poartă mici perturbații care nu sunt în întregime aleatorii. În schimb, variațiile ar fi corelate cu informațiile din interiorul găurii negre. Apoi, atunci când gaura neagră dispare, informațiile ar fi păstrate în afara ei, rezolvând astfel paradoxul.
Într-o lucrare recentă care nu a fost încă revizuită de colegi, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California, SUA (Caltech) au analizat această ipoteză interesantă pentru a explora modul în care am putea să o testăm.
Cercetătorii au descoperit că aceste corelații cuantice nelocale nu lasă doar o amprentă în spațiu-timpul din jurul unei găuri negre, ci și o semnătură în undele gravitaționale eliberate atunci când găurile negre fuzionează, scrie LiveScience.
Mici…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro