Sponzorizat de newsflash.ro
Anul 2025 se afla inca la inceput, si treptat incep sa se contureze principalele trenduri, tendinte, hype-uri si noutati pentru acesta, unele bazandu-se pe cele din anul precedent, altele marcand anumite noutati mai mari sau mai mici.
In continuare, fiind un subiect comun pentru aceasta perioada a anului, incercam sa vedem care ar fi un top 5 al celor mai interesante, populare si folosite tool-uri de automation ce se prefigureaza in 2025.
Top 5 automation tools
Ca un disclaimer inainte de a incepe prezentarea propriu-zisa, trebuie mentionat ca aceasta nu se doreste a fi o ierarhie definitiva si rigida a tool-urilor de automatizare, nefiind prezentate neaparat cifre (cate companii folosesc tool-ul X), si nici nu se doreste restrangerea pietei acestor intrumente la doar cele 5 de fata.
Exista cu siguranta zeci de instrumente extrem de diverse si cu feature-uri interesante legate de automatizarea scenariilor de testare, plaja fiind variata numai daca ne gandim la ce tipuri de testare acopera ele ca scop: testare web, testare desktop, mobile, de API, testare de UI si asa mai departe.
Pentru a avea un numitor comun, top-ul de fata face referire in special la acele tool-uri create pentru testare web/desktop. Pentru acestea exista un interes evident manifestat in social media (pe bloguri, pe LinkedIn etc.), fiind prezente in majoritatea analizelor de piata.
1. Selenium WebDriver
Primul tool-ul mentionat in continuare in majoritatea top-urilor si articolelor ce prezinta instrumente de automatizare este Selenium WebDriver. Acest tool, lansat prima data in 2004, a fost si ramane se pare si in continuare unul dintre cele mai folosite la nivelul industriei IT in ceea ce priveste automatizarea scenariilor si flow-urilor de business din aplicatiile dezvoltate in special de companiile mari si corporatii (Enterprise).
Printre avantajele oferite de Selenium se numara faptul ca e un tool open-source deci gratuit, ofera un suport foarte bun pentru testarea pe web, suporta o gama larga de limbaje de programare (Java, Python, JavaScript, C# etc.), si poate fi folosite pe toate sistemele de operare principale.
Din perspectiva dezavantajelor, este un tool ce necesita cunostinte tehnice de inceput putin mai avansate, structura unui proiect cu Selenium e posibil sa ti se para mai complexa decat cu alte tool-uri (mai ales daca folosesti libraria Maven).
2. Cypress
Un al doilea tool extrem de popular si folosit in continuare de catre echipele de testare din IT este Cypress. Acest tool creat special pentru testarea aplicatiilor web este mai nou decat Selenium, fiind lansat in 2014 cand este infiintata compania cu acelasi nume de catre specialistul software Brian Mann, care a vrut sa puna bazele unui nou framework adaptat cerintelor Web-ului modern, bazat la randul sau pe tot mai multe alte softuri si librarii care i-au crescut complexitatea, si inclusiv nevoia de testare mai eficienta.
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro