Sponzorizat de newsflash.ro
In cadrul industriei IT&C, jobul de QA poate fi intalnit sub o diversitate foarte mare de denumiri si titluri, unele mai simpliste, altele poate ceva mai pompoase. De regula, dar nu intotdeauna, numele sub care e prezentat jobul respectiv din sfera de Quality Assurance reflecta in diferite proportii atributiile acelui post in compania respectiva. In continuare o sa vedem sub ce denumiri e intalnit in piata jobul de QA si ce importanta au acestea.
Conteaza sau nu denumirea postului in sine?
O intrebare aparent simpla la care majoritatea am spune ca nu conteaza titlul, ci activitatile si responsabilitatile din spatele acesteia. Ceea ce intr-o proportie destul de mare este corect, situatia fiind destul de fluida in aceasta sfera.
Totul porneste de la faptul ca din punct de vedere al legislatiei muncii, nu exista in sine ocupatia de QA, standardizarea ocupatiilor in Romania presupunand denumiri si roluri mult mai formale, precum programator, programator-ajutor, analist sau inginer de sistem software, conform COR.
In practica, multi developeri sau QA sunt trecuti in acte drept ”programatori” sau ”programatori-ajutor” (daca nu au neaparat studii in domeniul Informaticii), ceea ce conduce la o dubla demarcare a rolului respectiv: una foarte generala incadrata de legislatia romana a muncii, si una mult mai aplicata si particulara oferita de organizarea interna a companiei respective.
De aici rezulta fluiditatea denumirilor efective pe care un QA le poate avea in contractul de munca, iar elementul-cheie care conteaza sunt atributiile sale efective si ce face concret la locul de munca respectiv, si mai putin titlul in sine.
Sub ce denumiri putem identifica jobul de QA
E important sa fim contienti ca jobul de QA se poate identifica sub mai multe denumiri, toate valide si care pot sa reflecte in context detalii relevante despre atributii, tipul de testare predominant sau senioritate.
Cunoasterea acestora poate fi de folos atunci cand dorim sa cautam pe platformele specializate astfel de job-uri, cum ar fi pe LinkedIn, sa ne diversificam aria de cautare si sa identificam mai usor oportunitatile potrivite. Sa vedem deci cum mai e cunoscut rolul de QA.
1. (Software) Tester
O prima denumire extrem de raspandita sub care putem intalni ocupatia celui care se ocupa cu verificarea si validarea produselor software este cea de Software Tester. Aceasta este si cea mai comuna, fiind probabil si cea mai usor de inteles de catre persoanele care nu au neaparat un background in IT („ce face un tester? – simplu, testeaza”).
De multe ori acest rol cuprinde sarcinile cele mai basic din zona de QA, de la parcurgerea documentatiei proiectului, la scriere si executare de testcases, raportarea bug-urilor din aplicatii etc. Aceasta denumire poate fi de multe ori completata cu termeni care sa reflecte mai bine senioritatea sau…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro