Sponzorizat de newsflash.ro
Ulei de măsline, pizza sau martini, indiferent cum le consumi, măslinele îi dau un plus de savoare oricărui preparat. Dar măslinele sunt fructe sau legume?
Măslinele sunt fructe sau legume? Deși tapenadele par a fi doar o delicatesă sărată, aceste bunătăți mediteraneene ascund un secret: din punct de vedere botanic, măslinele sunt, de fapt, fructe.
Sâmburii din interiorul măslinelor sunt, de fapt, semințele arborelui Olea europaea. Asta înseamnă că măslinele sunt clasificate drept fructe, mai exact, ca drupe (fructe cu sâmbure tare), la fel ca mango, curmalele, caisele, cireșele, nectarinele, piersicile și prunele.
Botanica nu ține cont de gust pentru a face aceste clasificări, ci de structura reproductivă a plantei. Potrivit Encyclopaedia Britannica, un fruct este „ovarul cărnos sau uscat matur al unei plante cu flori, care conține una sau mai multe semințe”. Dacă plantezi un sâmbure de măslină în pământ, vei obține un arbore rezistent, chiar dacă cu o creștere lentă. Pe de altă parte, alte părți comestibile ale plantelor, cum ar fi rădăcinile (morcovii) sau frunzele (salata verde), sunt considerate legume propriu-zise. Totuși, alte alimente pe care le numim „legume”, dar care conțin semințe, precum castraveții, roșiile, dovlecii, avocado sau ardeii pimento sunt, din punct de vedere botanic, fructe.
Măslinele sunt fructe sau legume? Curiozități
Dacă îți plac aceste curiozități despre măsline, mai avem una: atât măslinele verzi, cât și cele negre cresc pe același copac. Diferența de culoare reflectă doar gradul lor de maturitate: cele verzi și galbene sunt recoltate la începutul ciclului de coacere, în timp ce cele mov și negre sunt culese mai târziu, explică Good Housekeeping.
Totuși, nu ai vrea să mănânci o măslină direct din copac. Fără procesul de conservare și fermentare, aceste fructe sunt extrem de amare din cauza unui compus numit oleuropeină. Indiferent cum le preferi, în salate, în tapenade sau sub formă de ulei de măsline, consumul lor este o alegere excelentă pentru sănătate.
„Măslinele sunt bogate în acizi grași mononesaturați, un tip de grăsime care ajută la reducerea colesterolului LDL (‘rău’), menținând în același timp un nivel optim de colesterol HDL (‘bun’). Mai mult, studiile pe termen lung sugerează că persoanele care consumă zilnic ulei de măsline extravirgin au un risc mai scăzut de infarct, hipertensiune arterială și mortalitate cardiovasculară în comparație cu cei care nu îl includ în alimentație”, explică Jaclyn London, directoare de nutriție la Good Housekeeping Institute.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au creat mici arme anticancerigene care fac ca tumorile să se autodistrugă
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro