Sponzorizat de newsflash.ro
Cercetătorii care utilizează Telescopul Spațial James Webb al NASA au confirmat în sfârșit ceea ce modelele au prezis anterior: O exoplanetă are diferențe între atmosfera sa de dimineață eternă și cea de seară eternă.
WASP-39 b, o planetă gigantică cu un diametru de 1,3 ori mai mare decât Jupiter, dar cu o masă similară cu cea a lui Saturn, care orbitează în jurul unei stele aflate la aproximativ 700 de ani-lumină distanță de Pământ, este blocată tidal de steaua sa mamă. Aceasta înseamnă că are o parte a zilei constantă și o parte a nopții constantă – o parte a planetei este întotdeauna expusă stelei sale, în timp ce cealaltă este întotdeauna învăluită în întuneric.
Folosind NIRSpec (spectrograful în infraroșu apropiat) al Webb, astronomii au confirmat o diferență de temperatură între dimineața și seara veșnică pe WASP-39 b, seara părând mai caldă cu aproximativ 200 de grade Celsius. Ei au găsit, de asemenea, dovezi pentru o acoperire diferită cu nori, porțiunea de dimineață eternă a planetei fiind probabil mai noroasă decât seara.
Astronomii au analizat spectrul de transmisie de la 2 la 5 microni al planetei WASP-39 b, o tehnică care studiază terminatorul exoplanetei, granița care separă partea de zi de cea de noapte a planetei.
Un spectru de transmisie este realizat prin compararea luminii stelare filtrate prin atmosfera unei planete în timp ce aceasta se deplasează în fața stelei, cu lumina stelară nefiltrată detectată atunci când planeta se află lângă stea. Atunci când fac această comparație, cercetătorii pot obține informații despre temperatura, compoziția și alte proprietăți ale atmosferei planetei.
Diferențe între atmosfera de dimineață și cea de seară a exoplanetei
„WASP-39 b a devenit un fel de planetă de referință în studiul atmosferei exoplanetelor cu Webb”, a declarat Néstor Espinoza, cercetător pe exoplanete la Space Telescope Science Institute și autor principal al studiului. „Are o atmosferă umflată, pufoasă, astfel încât semnalul provenit din lumina stelelor filtrată prin atmosfera planetei este destul de puternic”.
Spectrele Webb ale atmosferei WASP-39b publicate anterior, care au dezvăluit prezența dioxidului de carbon, a dioxidului de sulf, a vaporilor de apă și a sodiului, reprezintă întreaga graniță zi/noapte – nu a existat nicio încercare detaliată de a face diferența între o parte și cealaltă, scrie EurekAlert.
Acum, noua analiză construiește două spectre diferite din regiunea terminatorului, împărțind practic granița dintre zi și noapte în două semicercuri, unul de seară și celălalt de dimineață. Datele arată că seara este semnificativ mai fierbinte, cu o temperatură de 800 de grade Celsius, iar dimineața este relativ mai rece, cu o temperatură de 600 de grade Celsius.
Modelarea extensivă a datelor…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro