Sponzorizat de newsflash.ro
In lumea testarii automate exista foarte multe solutii de automatizare traduse in tool-uri, librarii si framework-uri care pot fi implementate in proiectele de productie ale companiilor de IT. Fiecare are particularitatile sale, avantaje specifice si puncte minus, in functie de ce ne intereseaza sa implementam si sa testam in consecinta.
In trecut am mai discutat despre Playwright, Cypress sau BrowserStack aici pe blog. In continuare, unul dintre aceste framework-uri de automatizare extrem de utile si interesante despre care vom discuta este Robot framework.
Ce reprezinta Robot?
Dupa cum reflecta si numele sau oficial, Robot este unul dintre framework-urile de automatizare a scenariilor unei aplicatii existent in mediul online. Este un instrument care a fost de la inceput open-source si a ramas sub aceasta forma pana in prezent.
Istoria lui Robot framework incepe in anul 2005, cand apare ca un concept in lucrarea lui Pekka Klärck, prima versiune (1.0) fiind lansata in acelasi an de catre Nokia. Ulterior, versiunea 2.0 este lansata ca un proiect open-source in anul 2008, moment care marcheaza lansarea de drept a lui Robot drept un tool de automation pentru marea masa a pasionatilor si inginerilor QA.
Dezvoltarea sa a continuat intr-un ritm constant cu ajutorul comunitatii open-source create si gestionate de catre Robot Framework Foundation, ajungandu-se la versiunea 7.0 in 2024. Se poate observa deci ca Robot este un instrument aflat in continua dezvoltare si imbunatatire. Astazi, Robot este folosit de zeci de companii mai mari sau mai mici din industria IT, de la Nokia, Capgemini, CGI, Alten sau Schenker.
Robot face parte din aceeasi categorie cu alte framework-uri de automatizare precum Selenium sau Cypress. Desigur, exista mai multe diferente intre acestea, insa Robot permite integrarea cu anumite librarii astfel incat in cadrul unui proiect de testare automata construit cu Robot, sa poata fi incorporate de exemplu si metodele oferite de Selenium. Mai mult decat atat, Robot framework poate fi folosit si pentru testare mobile sau RPA, pe cand Selenium se preteaza preponderent doar pentru testare automata pe Web.
La ce ajuta Robot? Integrari si functionalitati
Framework-ul Robot este folosit atat pentru testarea automata pentru mediul Web, pentru testarea automata a aplicatiilor mobile si pentru bazele de date. De asemenea, Robot este folosit si pentru Robotic Process Automation, acel sub-domeniu care incorporeaza tehnologii prin care sunt construite programele software ce imita un robot, ii automatizeaza functiile si il calibreaza pentru a executa diferite sarcini uzuale pentru utilizatori.
Acest framework este construit cu ajutorul componentei de keyword-driven testing. Mai precis, in cadrul unui proiect in care avem instalat Robot, putem folosi anumite cuvinte-cheie deja construite (built-in) sau sa ne construim noi astfel de termeni care sa ne ajute sa controlam executia…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro