Sponzorizat de newsflash.ro
Un pahar de lapte pe zi reduce riscul de cancer intestinal cu aproape o cincime (20%), conform celui mai mare studiu de acest fel realizat la Universitatea Oxford, transmit DPA și Agerpres.
Conform cercetătorilor care au realizat acest studiu, este vorba despre cea mai puternică dovadă privind rolul calciului în protecţia împotriva acestei boli.
Echipa a descoperit şi că un consum regulat de alcool, echivalent unui pahar de vin în fiecare zi, ar duce la o creştere a riscului de cancer intestinal cu 15%.
Peste jumătate din cazurile de cancer intestinal pot fi prevenite. Aproximativ 13% dintre ele sunt provocate de consumul de carne procesată şi 11% de supraponderabilitate şi obezitate.
Noul studiu, publicat în jurnalul Nature Communications, a urmărit 97 de factori de dietă şi impactul lor asupra riscului de cancer intestinal pe un eşantion de 542.778 de femei din cadrul Million Women Study.
Alimentele bogate în calciu, de ajutor în prevenirea cancerului intestinal
După un interval de aproape 17 ani, aproximativ 12.250 de femei s-au îmbolnăvit de acest tip de cancer, consumul de alimente bogate în calciu şi respectiv consumul de alcool fiind factorii cu cea mai puternică influenţă în ceea ce priveşte riscul de îmbolnăvire.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în medie, un plus de 300mg de calciu pe zi – echivalentul unui pahar de 240ml de lapte sau a două cutii mici de iaurt – duce la o scădere cu 17% a riscului de îmbolnăvire.
Oamenii pot beneficia de această reducere a riscului chiar dacă nu au consumat în mod obişnuit alimente care să conţină calciu şi încep prin a bea un pahar de lapte precum şi dacă au o dietă ce cuprinde alimente ce conţin calciu, dar doresc să suplimenteze aportul acestora.
Studiul arată că reducerea riscului de îmbolnăvire este legată de calciu, indiferent dacă aceste este prezent în lactate sau în alte feluri de alimente. Cercetarea nu a analizat şi impactul pe care ar putea să-l aibă suplimentele de calciu.
Conform cercetătorului, calciul prezent în lapte (chiar şi cel din laptele pus în cafea), iaurt, legume şi alte surse contribuie la reducerea riscului de îmbolnăvire de cancer intestinal, însă legătura dintre această reducere şi consumul de calciu din brânzeturi şi îngheţată nu a reieşit foarte clar. Ei au precizat că nu există niciun motiv evident pentru care calciul conţinut în îngheţată şi în brânzeturi să nu contribuie la reducerea acestui risc, fiind probabil vorba de faptul că persoanele incluse în studiu nu consumau prea frecvent aceste alimente.
Alcoolul crește riscul apariției cancerului intestinal
De asemenea studiul arată că 20g de alcool pe zi…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.digi-world.tv