Sponzorizat de newsflash.ro
Pentru că anul acesta am tot explicat oamenilor care e treaba cu OLED și QNED vizavi de televizoarele LG și că numai mâine nu e poimâine și pornește Black Friday, și împreună cu LG am zis că acum e cel mai bun moment să scriu acest articol în care să vă ajut să răspundeți la întrebarea simplă – ce să televizor LG să aleg: QNED sau OLED?
Dat fiind că în vara asta am oferit sfaturi de achiziție mai multor persoane non tehnice, o să mă folosesc de experiența acumulată și o să păstrez informațiile la nivel ușor de digerat pentru a face alegerea mai ușoară. Pentru că am văzut deja că MediaGalaxy și eMag au început să pună prețuri mai mici pe modelele OLED (55OLEDC41LA e deja la 4999 LEI) și mă aștept ca vineri prețurile să se ducă și mai jos. Marius a pus deja un material cu niște oferte eMag de BF (nu știu dacă sunt și cele reale) de unde reiese că televizoarele LG OLED vor fi interesante din punct de vedere al prețului.
Văd 3 mari elemente care merită să fie analizate: preț, așteptări, utilitate și o să le discut în altă ordine.
Așteptări
Primul lucru la care ar trebui să răspundeți sincer este ce așteptări aveți de la viitorul vostru nou smart TV. La ce criterii ar trebui să răspundă, la ce îl veți folosi mai mult, ce vă interesează în mod special la el?
Aici eu văd mai multe aspecte. Primul e legat de calitatea imaginii (culori și luminozitate), sunetul, tipul de conținut ce va fi redat, suportul pentru aplicații terțe (Netflix, YouTube, Disney+) și conectivitatea.
Să le luăm pe rând. Probabil că pe primul loc este calitatea imaginii pentru toată lumea. Acel generic: să se vadă cât mai bine.
LG are în piață două tehnologii în zona superioară (calitate/preț): QNED și OLED. OLED e mult mai bună, mai scumpă, cu un negru perfect. Datorită pixelilor auto-luminați, televizoarele LG OLED permit un contrast ridicat, claritate uimitoare și culori reale. Astea duc experiența de vizionare a filmelor pe un nou nivel și practic recomandă această tehnologie cinefililor, care pot avea acasă (pe rezoluție 4K) filme la calitate cinematografică. Dar OLED nu e doar pentru filme, jocurile 4K de pe Xbox sau PlayStation se văd excepțional, mai ales cele cu suport HDR, la fel și transmisiunile sportive.
De partea cealaltă, tehnologia QNED combină tehnologiile Quantum Dot și NanoCell făcând posibilă afișarea unor culori remarcabile, cu contrast ridicat și pe televizoare dintr-o gamă de preț mai joasă. Iluminarea de fundal cu mini-LED face ca imaginile afișate pe televizor să aibă o strălucire ridicată chiar și în camerele foarte luminoase. Dacă e să mă exprim plastic, cine nu vrea să dea bani pe OLED, merge pe QNED și beneficiază de o…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.mobzine.ro