Sponzorizat de newsflash.ro
Anul 2024 a fost si este un an electoral total, fiind perioada in care in Romania au loc absolut toate tipurile de alegeri: am avut alegeri locale si europarlamentare in iunie, si urmeaza cele prezidentiale si parlamentare (nationale) la final de noiembrie – inceput de luna decembrie. Din acest motiv, 2024 este un an decisiv pentru directia in care o poate lua Romania ca dezvoltare economica si ca statut geopolitic intr-o lume extrem de imprevizibila.
Politicienii nostri au fost in mod evident cu gandul doar la competitia electorala in ultimul an si jumatate, astfel ca orice alte reforme au fost amanate pentru anii urmatori (eufemism pentru “nu se vor face”), iar deficitul bugetar a ajuns la cote alarmante, fara a se lua masuri de limitare a indatorarii publice.
In tot acest festival de promisiuni mai mult sau mai putin desarte, cu previziuni despre situatia economica globala si contextul geopolitic cu 2 zone de razboi active (Ucraina si Orientul Apropiat), domeniul IT pare ca este prins cumva la mijloc, intre o economie care stagneaza sau creste lent si un context politic care genereaza instabilitate si pe alocuri ingrijorari serioase cu privire la viitorul pe care l-ar putea contura castigarea alegerilor de catre anumiti candidati in statele occidentale (a se vedea situatia din SUA).
In articolul de astazi discutam despre contextul alegerilor din tara noastra de pe finalul acestui an si despre ce prevad si promit partidele politice autohtone pentru domeniul IT, despre digitalizare sau orice tine de dezvoltarea tehnologiei in urmatorii 4 ani de guvernare.
De ce depinde industria IT de alegerile din 2024?
Industria IT&C, ca oricare alta ramura a economiei, este legata de contextul economiei globale, pe de-o parte, dar si de situatia interna dintr-o anumita tara care poate lua masuri general-fiscale, pe de alta parte.
Astfel, exista o relatie de interdependenta destul de simpla: daca majoritatea domeniilor eeconomice merg slab, IT-ul nu are cum sa prospere in mod individual si separat, deoarece depinde de cererea de proiecte de digitalizare si implementarea de proiecte software.
In acelasi registru, daca guvernul dintr-o tara decide sa sporeasca nivelul taxelor si impozitelor peste un nivel suportabil de catre populatie si companii, atunci industria IT este si ea direct afectata ca urmare a faptului ca trebui sa scoata mai multi bani pentru a-i vira la buget, si nu mai poate investi in alte proiecte, sa angajeze oameni noi, sa mareasca salariile etc.
Astfel, chiar daca de multe ori vrem sa ne inchidem in bula noastra si sa nu ne intereseze ce zic politicienii, faptele acestora de la guvernare se reflecta, mai devreme sau mai tarziu, in vietile noastre si ne impacteaza traiul de zi cu zi, prin faptul ca influenteaza sectorul economic in care lucrezi, IT-ul fiind un exemplu.
Un exemplu concret in acest sens a fost limitarea scutirii de impozit pe venit pentru salariile IT-stilor care depasesc 10.000 lei…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro