Sponzorizat de newsflash.ro
O veste bună pentru utilizatorii care au nevoie să formateze FAT32 partițiile hard disk-ului. Microsoft a anunțat recent că va elimina limita de 32 GB pentru partițiile FAT32 în Windows 11, ridicând această limită la 2 TB în cele mai recente versiuni ale sistemului de operare Windows 11.
Ca o scurtă trecere prin istoria sistemului de operare Windows, vă spun că această schimbare vine după aproape 30 de ani în care utilizatorii Windows au fost restricționați de o limită arbitrară de 32 GB, introdusă inițial în timpul dezvoltării Windows 95. Această limitare a fost inițial impusă de un fost dezvoltator Windows, Dave Plummer, care a recunoscut că această decizie a fost una arbitrară, bazată pe constrângerile tehnice ale vremii, în special legate de „cluster slack” (ineficiența cauzată de dimensiunea clusterelor pe volume mari).
Chiar și cu această limitare, sistemul de operare Windows a putut citi partiții FAT32 de până la 2 TB, dar crearea unei astfel de partiții direct în sistemul de operare nu era posibilă fără utilizarea unui software extern (aplicații terțe).
Related: Cum formatezi FAT32 un USB Drive (USB stick), mai mare de 32GB pe Windows 10
De ce este importantă eliminarea limitei de 32 GB pentru partițiile FAT32 în Windows 11
Eliminarea limitei de 32 GB pentru partițiile FAT32 în Windows 11 reprezintă o un mare avantaj pentru utilizatorii care încă depind de FAT32, mai ales în cazul dispozitivelor mai vechi care necesită acest sistem de fișiere.
Cu toate că Microsoft e eliminat această limitare, partițiile FAT32 vor fi puțin utilizate, deoarece se menține în continuare limita de 4 GB pentru dimensiunea maximă a fișierelor individuale. Cu siguranță, acest aspect face ca FAT32 să fie mai puțin atractiv în comparație cu alte sisteme de fișiere, cum ar fi exFAT, care nu au aceste restricții.
Ce este FAT32 și de ce a fost impusă limita de 32 GB?
FAT32 (File Allocation Table 32) este un sistem de fișiere dezvoltat de Microsoft în 1996, care a fost popular datorită compatibilității sale largi cu o gamă variată de dispozitive și sisteme de operare, inclusiv Linux. Deși FAT32 poate gestiona volume de până la 8 TB, în practica generală și în special pe Windows, a existat o limitare artificială care nu permitea crearea de partiții mai mari de 32 GB fără utilizarea unor unelte terțe. Această limită nu era impusă de capacitatea tehnică a FAT32, ci de o decizie luată în timpul dezvoltării.
Este important să menționez faptul că în momentul de față nu se poate face o partiție FAT32 mai mare de 32 GB din interfața Windows 11 (UI), ci numai din prin linii de comandă executate în Command Prompt.
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe stealthsettings.com