Sponzorizat de newsflash.ro
În ultimii câțiva ani, oamenii de știință au demonstrat în mod repetat că celulele diferitelor organisme pot fi reconfigurate în roboți biologici, reprezentând progrese uimitoare în domeniul biologiei sintetice.
Unele tipuri de roboți, cum ar fi antroboții, au folosit celule umane care se puteau asambla singure în structuri mici, păroase, capabile să se miște singure. Altele, cum ar fi xenoboții, sunt un pic mai ciudate: oamenii de știință le-au creat din celulele unor broaște deja moarte, care par să fi înșelat moartea rămânând capabile să îndeplinească sarcini simple și chiar să se autoreplice.
Acum, într-o nouă analiză publicată în revista Physiology, cercetătorii analizează implicațiile preluării celulelor – de la organisme moarte sau vii – și, în esență, transformarea lor în mașini cu funcții complet noi. Și anume, că acest lucru indică o „a treia stare” biologică – una care nu se încadrează în mod clar în categoriile de viață și moarte.
„A treia stare sfidează modul în care oamenii de știință înțeleg de obicei comportamentul celular”, au scris biologii Peter Noble și Alex Pozhitkov, coautori ai raportului, într-un eseu pentru The Conversation.
Celulele diferitelor organisme pot fi reconfigurate
Faptul că bioboții au dezvoltat funcții noi este ceea ce îi diferențiază cu adevărat, deoarece „există puține cazuri în care organismele se schimbă în moduri care nu sunt predeterminate”, scriu cercetătorii.
În timp ce alte transformări, cum ar fi metamorfoza omizilor în fluturi, sunt radicale, ele fac totuși parte dintr-o cale biologică predeterminată. Celulele canceroase sunt, de asemenea, excluse, deoarece nici ele nu prezintă funcții noi.
Deși antroboții, de exemplu, au fost obținuți din celule pulmonare umane, aceștia au fost cumva capabili să repare celulele neuronale deteriorate plasate în apropiere într-o casetă Petri, pe care au putut să le deplaseze singuri cu ajutorul unor proiecții contorsionate, asemănătoare părului, numite cili. Antroboții nu au fost proiectați sau programați să facă acest lucru – pur și simplu au făcut-o singuri.
„A treia stare” biologică
De asemenea, xenoboții au dezvoltat o mobilitate bazată pe cili, ceea ce este nou, deoarece, potrivit cercetătorilor, în celulele de broască din care provin, ciliile sunt utilizate pentru a deplasa mucusul, nu celulele în sine. De asemenea, xenoboții sunt capabili să se autoreplice fără să crească sau, în esență, să se repare singuri.
„Reunite, aceste constatări demonstrează plasticitatea inerentă a sistemelor celulare și contestă ideea că celulele și organismele pot evolua doar în moduri predeterminate”, au scris Noble și Pozhitkov. „A treia stare sugerează că moartea organismului poate juca un rol semnificativ în modul în care viața se…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro