Sponzorizat de newsflash.ro
Oamenii de știință au produs o formă rară de materie cuantică cunoscută sub numele de condensat Bose-Einstein (BEC) folosind molecule în loc de atomi.
Realizate din molecule de sodiu-cesiu răcite, aceste BEC sunt reci și rămân stabile pentru o perioadă remarcabilă de două secunde.
Un condensat Bose-Einstein (BEC) reprezintă o stare a materiei care apare atunci când o colecție de bosoni, particule care urmează statisticile Bose-Einstein, sunt răcite la temperaturi foarte apropiate de zero absolut.
În astfel de condiții extreme, o fracțiune semnificativă a bosonilor ocupă cea mai joasă stare cuantică, rezultând fenomene cuantice macroscopice.
Aceasta înseamnă că se comportă ca o singură entitate cuantică, „colapsându-se” efectiv într-o singură funcție de undă care poate fi descrisă cu ușurință folosind principiile mecanicii cuantice.
Aspectul fascinant al BEC-urilor provine din proprietățile lor superfluide – prezintă vâscozitate zero pe măsură ce curg, ceea ce le permite să se miște fără a disipa energie. Această proprietate unică permite BEC-urilor să simuleze alte sisteme cuantice și să exploreze noi domenii ale fizicii.
De exemplu, studiul BEC-urilor poate oferi informații despre coerența cuantică, tranzițiile de fază și interacțiunile dintre mai multe corpuri în gazele cuantice. Crearea BEC moleculare, precum cele care implică molecule de sodiu-cesiu, extinde această explorare și mai mult, putând conduce la descoperiri în domeniul calculului cuantic și al măsurătorilor de precizie, scrie Earth.com.
O formă rară de materie cuantică
Călătoria BEC-urilor este una lungă și sinuoasă, datând de un secol de la lucrările fizicienilor Satyendra Nath Bose și Albert Einstein. Aceștia au profețit că un grup de particule răcite până în pragul opririi va fuziona într-o macro-entitate singulară, guvernată de dictaturile mecanicii cuantice. Primele BEC atomice adevărate au apărut în 1995, la 70 de ani după predicțiile teoretice inițiale.
BEC atomice au fost întotdeauna relativ simple – obiecte rotunde cu interacțiuni minime bazate pe polaritate. Cu toate acestea, comunitatea științifică a început să își dorească o versiune mai complexă a BEC-urilor compuse din molecule, dar fără succes.
Reușita grupului de a crea un BEC molecular reprezintă o realizare spectaculoasă în tehnologia controlului cuantic. Această lucrare științifică strălucită este menită să aibă un impact asupra unei multitudini de domenii științifice, de la studiul chimiei cuantice la explorarea materialelor cuantice complexe.
„Avem într-adevăr o înțelegere aprofundată a interacțiunilor din acest sistem, ceea ce este vital pentru etapele ulterioare, cum ar fi explorarea fizicii dipolare a multor corpuri”, a declarat coautorul și postdoctorandul Columbia Ian Stevenson.
Un control…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro