Sponzorizat de newsflash.ro
In ultima perioada s-a tot vorbit in spatiul public de mai multe tehnologii digitale, hardware sau software, care treptat ne vor impacta viata personala prin implementarea lor in instrumentele uzuale de lucru. Unele mai generale si mai cunoscute, altele mai de nisa, in continuare merita sa vedem care sunt cele mai importante trenduri din tehnologie care vor fi in centrul atentiei in urmatorul deceniu cel putin.
Care sunt pe scurt noile trenduri din tehnologie?
Aceste trenduri sunt date de anumite tehnologii sau aplicatii care in ultimii 5-10 ani au devenit tot mai populare prin mediatizarea lor intensa (in special in mediul online) si prin faptul ca s-au investit foarte multi bani in cercetarea tehnica din spatele lor, care a facut posibil acest lucru. Sa incepem deci.
1. Inteligenta Artificiala
Probabil fara a mai avea nevoie de nicio introducere, se poate spune ca Inteligenta Artificiala este vedeta incontestabila in materie de tehnologie din ultimii ani si din prezent. Chiar daca de multe ori avantajele si influenta ei sunt vadit exagerate din dorinta de a maximiza rata de adoptie si implicit profitul dezvoltatorilor, ea este si va ramane principalul subiect in materie de trenduri Tech.
Ea se bazeaza pe dezvoltarea unor mecanisme avansate cu Machine Learning capabile sa imite macar la nivel basic anumite capabilitati umane: sa genereze continut de tip text care sa raspunda anumitor cerinte, sa creeze content vizual / grafic, sa rezolve in special task-uri repetitive si plictisitoare (de exemplu, sa raspunda la niste email-uri cu un continut mai personalizat, nu robotic). Aceasta forma specifica se numeste AI generativ, precum si arhi-cunoscutul ChatGPT.
Vara aceasta marile companii Tech au anuntat mai multe proiecte pe care le dezvolta sau urmeaza sa le dezvolte. Compania OpenAI (acum parte a Microsoft) a prezentat lansarea unei noi versiuni a chat bot-ului sau extrem de cunoscut, Chat GPT-4o (litera “o” venind de la “omni”). Aceasta noua iteratie este dotata cu capacitati superioare de procesare a continutului de tip text, imagine (vizual) si vocal. Poate sustine conversatii de complexitati diferite, poate interpreta date complexe, intretine conversatii sau chiar sa traduca dintr-o limba in alta. Desigur, e departe de a fi perfect, mai are multe minusuri, dar e un anunt important in contextul evolutiei tehnologice.
Compania Google a prezentat si ea in cadrul unei conferinte tot in luna mai diverse implementari ale tehnologiei AI in produsele sale. Motorul de cautare Google va fi dotat cu procesare AI a rezultatelor, astfel incat se pare ca va fi realizat un sumar al cautarilor, si apoi vor fi livrate link-urile. De asemenea, sistemul de procesare Android, versiunea cu numarul 15, va beneficia si el de imbunatatiri cu AI. Pe langa acestea, mai exista si proiectul Gemini sau Astra, tot varfuri de lance ale Google in sfera AI.
2. 5G, si…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro