Sponzorizat de newsflash.ro
Elon Musk ar putea visa să colonizeze planeta Marte, dar experimentele recente cu sol extraterestru sugerează că stabilirea coloniilor umane pe Lună ar putea fi mult mai realizabilă, deoarece mâncarea crește mai bine pe Lună decât pe Marte.
Oamenii de știință au explorat numeroase metode pentru a cultiva hrană în spațiu. Una dintre ele este hidroponia, care presupune creșterea plantelor direct în apă, iar alta este aeroponia, care utilizează nutrienți pulverizați în aer. Totuși, aceste opțiuni sunt costisitoare, motiv pentru care cercetătorii iau în considerare o abordare mai tradițională: cultivarea plantelor direct în sol selenar sau marțian.
Mostrele de sol selenar aduse în timpul misiunilor Apollo au fost contaminate cu umiditate, iar colectarea de noi probe ar fi foarte scumpă. Așadar, cercetătorii au folosit un sol artificial creat de Exolith Lab, bazat pe mostrele colectate în timpul misiunii Apollo 16, din 1972. Mostrele artificiale pentru Marte, pe de altă parte, s-au bazat pe datele colectate de roverul Curiosity. Este important de menționat că termenul „sol” este utilizat impropriu în acest context, deoarece regolitul selenar și cel marțian diferă considerabil de solul terestru.
Se pare că mâncarea crește mai bine pe Lună
Mâncarea crește mai bine pe Lună decât pe Marte. „Interesant este că plantele cultivate în solul selenar artificial au crescut mai bine decât cele din solul marțian. Ne-am așteptat la exact opusul acestui lucru”, a declarat Laura Lee, cercetătoare la Northern Arizona University (SUA), în cadrul unei conferințe științifice din 2024.
Solul marțian conține mult azot, un element vital pentru viața plantelor, dar este dens și argilos, ceea ce limitează cantitatea de oxigen disponibilă pentru rădăcini. Cercetătorii au testat utilizarea Milorganite, un îngrășământ obținut din microbi care digeră apele reziduale, ca soluție pentru cultivarea plantelor în viitoarele colonii spațiale. Deși astfel s-ar putea rezolva problema eliminării deșeurilor, rezultatele preliminare au arătat că metoda nu este atât de eficientă. Porumbul cultivat în sol marțian cu Milorganite a avut o rată de supraviețuire de 33,3%, în comparație cu 58,8% pentru cel crescut cu îngrășământ pe bază de azot pur.
Cercetătorii testează acum alte plante, precum broccoli, dovlecei, fasole și lucernă, pentru a vedea dacă răspund mai bine la regolitul lunar sau marțian. Lucerna a demonstrat un răspuns pozitiv și ar putea fi folosită și ca îngrășământ pentru alte culturi spațiale. Deși cartofii, popularizați de romanul și filmul „The Martian”, nu au fost încă testați, aceștia rămân un candidat promițător, scrie Space.com.
Cât ar costa stabilirea unei colonii pe Planeta Roșie?
Stabilirea unei colonii autosuficiente pe Marte ar necesita importuri masive de hrană…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro