Sponzorizat de newsflash.ro
Un nou studiu sugerează că luna lui Uranus, Miranda, ar putea adăposti un ocean de apă sub suprafața sa, o descoperire care ar pune la îndoială multe ipoteze cu privire la istoria și compoziția lunii și ar putea să o pună în compania celor câteva lumi selecte din Sistemul Solar cu medii care pot susține viața.
„A găsi dovezi ale existenței unui ocean în interiorul unui obiect mic precum Miranda este incredibil de surprinzător”, a declarat Tom Nordheim, cercetător planetar la Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) din Laurel, Maryland, și coautor al studiului publicat în The Planetary Science Journal.
Dintre lunile din Sistemul Solar, Miranda iese în evidență. Puținele imagini pe care Voyager 2 le-a capturat în 1986 arată că emisfera sudică a lui Miranda (singura parte pe care am văzut-o) este un amalgam de terenuri canelate, delimitate de cicatrice și zone cu cratere, ca niște pătrate pe o cuvertură.
Majoritatea cercetătorilor bănuiesc că aceste structuri bizare sunt rezultatul forțelor mareice și al încălzirii din interiorul lunii.
Caleb Strom, un student absolvent al Universității din Dakota de Nord care a lucrat cu Nordheim și Alex Patthoff de la Planetary Science Institute din Arizona, a revizitat imaginile Voyager 2.
Echipa și-a propus să explice geologia enigmatică a Lunii Miranda prin ingineria inversă a caracteristicilor de suprafață, lucrând în sens invers pentru a descoperi care trebuie să fi fost structura interioară a Lunii pentru a forma geologia sa ca răspuns la forța mareelor.
Una dintre cele mai îndepărtate luni din Sistemul Solar
După ce a cartografiat mai întâi diferitele caracteristici ale suprafeței, cum ar fi fisurile, crestele și coroanele trapezoidale unice ale Lunii Miranda, echipa a dezvoltat un model computerizat pentru a testa mai multe structuri posibile ale interiorului Lunii, comparând modelele de stres prezise cu geologia reală a suprafeței.
Configurația care a produs cea mai bună concordanță între modelele de stres prezise și caracteristicile de suprafață observate a presupus existența unui vast ocean sub suprafața înghețată a Lunii Miranda în urmă cu aproximativ 100-500 de milioane de ani. Potrivit studiului, acest ocean subteran avea o adâncime de cel puțin 100 de kilometri și era ascuns sub o crustă de gheață cu o grosime de cel mult 30 de kilometri.
Având în vedere că Miranda are o rază de doar 235 kilometri, oceanul ar fi umplut aproape jumătate din corpul lunii. „Acest rezultat a fost o mare surpriză pentru echipă”, a declarat Strom.
Cercetătorii consideră că forțele de maree dintre Miranda și lunile din apropiere au fost esențiale pentru crearea acestui ocean. Aceste forțe gravitaționale regulate pot fi amplificate de rezonanțele orbitale – o configurație în care perioada fiecărei luni din jurul unei planete este…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro