Sponzorizat de newsflash.ro
Google a încheiat un acord „fără precedent” pentru a achiziționa energie de la o flotă de mini reactoare nucleare (SMR) pentru a alimenta centrele sale de date necesare dezvoltării inteligenței artificiale (AI). Compania americană a comandat șase sau șapte reactoare nucleare de mici dimensiuni de la Kairos Power, din California, primul fiind programat să fie finalizat până în 2030, iar restul până în 2035.
Google speră că acest parteneriat va oferi o soluție cu emisii reduse de carbon pentru a satisface nevoile uriașe de energie ale centrelor sale de date, care folosesc cantități mari de electricitate. Compania a declarat că energia nucleară oferă „o sursă de energie curată, disponibilă non-stop, care ne poate ajuta să acoperim în mod fiabil cerințele de electricitate”.
Creșterea explozivă a modelelor AI, precum și a stocării în cloud, a amplificat nevoile energetice ale companiilor de tehnologie. Luna trecută, Microsoft a semnat un acord pentru a achiziționa energie de la Three Mile Island, o centrală nucleară din Pennsylvania, activând-o pentru prima dată în ultimii cinci ani. De asemenea, Amazon a achiziționat în martie un centru de date alimentat cu energie nucleară de la Talen Energy.
Detaliile financiare ale acordului și locațiile noilor centrale nu au fost dezvăluite. Google a convenit să achiziționeze un total de 500 de megawați de energie de la Kairos, care a fost fondată în 2016 și construiește un reactor de probe în Tennessee, ce urmează să fie finalizat în 2027.
Michael Terrell, directorul senior pentru energie și climat la Google, a declarat: „Rețeaua electrică are nevoie de noi surse de energie pentru a susține tehnologiile AI care impulsionează avansuri științifice majore, îmbunătățesc serviciile pentru afaceri și clienți și stimulează competitivitatea națională și creșterea economică”.
Deși reactoarele nucleare mai mici sunt concepute pentru a evita depășirile de costuri programate și întârzierile frecvente în construcția centralelor mari, criticii susțin că SMR-urile ar putea fi costisitoare, deoarece nu pot atinge aceleași economii de scară ca reactoarele mai mari.
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe mobilehub.ro