Sponzorizat de newsflash.ro
Cacaoa bogată în flavonoide și ceaiul verde pot proteja sistemul cardiovascular împotriva stresului chiar și după ce consumi mâncare grasă de tip junk food, arată un nou studiu.
“Știm că atunci când oamenii sunt stresați, tind să se îndrepte către alimente bogate în grăsimi. Am demonstrat anterior că alimentele grase pot afecta recuperarea vasculară a corpului după stres”, a spus Catarina Rendeiro, autorul principal al cercetării și profesor asistent în științele nutriției la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie.
Echipa lui Rendeiro a dorit să afle dacă adăugarea unui aliment bogat în flavanoli lângă o masă grasă ar putea atenua efectele stresului. Studiile recente au descoperit că flavanolii pot reduce riscul de diabet tip 2 și demență.
Pentru noua cercetare, mai mulți tineri adulți sănătoși au consumat fiecare câte două croissante cu unt sărat, o felie și jumătate de brânză cheddar și o băutură săracă sau bogată în flavanoli, la micul dejun. Băutura a fost preparată din 12 grame de pudră de cacao într-o cană de lapte integral. Pudra de cacao săracă în flavanoli conținea 5,6 miligrame din acest compus pe porție, în timp ce cea bogată avea 695 mg de flavanoli.
Citește și: Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte. O alegere mică, diferențe importante
“Flavanolii sunt compuși care se regăsesc în diverse fructe, legume, ceaiuri și nuci, dar și în cacaoa neprocesată. Se știe că au beneficii pentru sănătate, în special pentru reglarea tensiunii arteriale și protejarea sănătății cardiovasculare”, a spus Rosalind Baynham, autor al studiului.
Participanții au fost lăsați să se odihnească după masă, înainte de a da un test stresant de matematică. În timp ce răspundeau la cât mai multe întrebări posibil în opt minute, cercetătorii au măsurat fluxul sanguin și nivelul de oxigen din creier, evaluând riscul lor de boli cardiovasculare.
“Această sarcină stresantă a indus creșteri semnificative ale riscului cardiac și ale tensiunii arteriale, asemănătoare cu stresul pe care l-ai putea întâlni în viața de zi cu zi”, a spus Baynham, potrivit New York Post.
Combinația dintre alimentele grase și băuturile sărace în flavanoli a redus funcția sistemului circulator, efectele persistând până la 90 de minute după episodul stresant.
Fluxul sanguin a fost semnificativ mai bun la cei care au consumat cacaoa bogată în flavanoli.
Totuși, flavonoidele din cacao nu au îmbunătățit livrarea de oxigen către creier și nu au avut niciun efect asupra stării de spirit, se arată în cercetarea publicată în Jurnalul Food & Function.
„Această cercetare arată că o băutură sau un aliment bogat în flavanoli poate fi folosit ca o strategie pentru a atenua unele dintre efectele alegerilor alimentare mai puțin sănătoase asupra…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.digi-world.tv