Sponzorizat de newsflash.ro
Recent, după ce a trecut de Senat în România, Parlamentul a adoptat un amendament de ultim moment la Codul Fiscal care a exceptat câștigurile din crypto în țară de la impozitul pe venit de 10%, până la 31 iulie 2025, printre altele.
Legea a fost trimisă lui Klaus Iohannis pentru promulgare, dar a fost contestată de președintele României la Curtea Constituțională, la începutul acestei luni.
Motivul acestei contestații este un amendament introdus în lege de către partidul UDMR care scutește Institutul Teologic Baptist din București de la plata unei evaluări fiscale emise de ANAF.
Decizia lui Iohannis menține întreaga lege în incertitudine până când Curtea își va pronunța hotărârea finală. Dacă Curtea decide să respingă contestația, președintele român este obligat să o promulge, iar dacă Curtea acceptă contestația, legea se va întoarce în procesul parlamentar.
Proiectul de lege (inclusiv OUG nr.107/2024 pentru noi reglementări) fusese deja aprobat de Senatul României înainte de a fi adoptat de Parlament.
Legea aprobă ordonanța privind amnistia fiscală
Această lege aprobă raportat ordonanța privind amnistia fiscală. Totuși, amnistia fiscală nu este afectată, având în vedere că procesul desfășurat în baza ordonanței guvernamentale aprobat de lege a fost deja finalizat.
Însă, amendamentele adăugate la lege în Parlament vor intra în vigoare doar odată ce legea este adoptată, notează publicația Profit.ro.
Iohannis a trimis o contestație constituțională la Curtea Constituțională pe 20 decembrie 2024, privind legea de aprobare a ordonanței de urgență menționate mai sus, pentru reglementarea anumitor măsuri fiscal-bugetare și completarea anumitor acte normative, conform Președinției României, citată de publicația menționată mai sus.
Motivele președinției pentru trimiterea legii spre examinare
Decizia președintelui de a trimite legea la Curtea Constituțională este legată de “anularea obligațiilor fiscale” pentru Institutul Teologic Baptist din București. Aceasta este o instituție de învățământ superior, persoană juridică privată de utilitate publică. Decizia lui Iohannis de a trimite legea la Curtea Constituțională este că orice lege trebuie să:
- Fie întocmită conform Constituției
- Reprezinte actul juridic al Parlamentului
- Exprime și reglementeze relații sociale generale
Cu toate acestea, potrivit Președinției, legea supusă controlului constituțional a stabilit cadrul legal necesar pentru a desfășura o operațiune juridică de natură “individuală”, care se aplică unui singur caz specific legat de Institutul Teologic Baptist din București, așa cum a fost menționat mai sus.
Contradicțiile constituționale ale legii, conform Președinției României
Președinția a oferit următoarele motive care reflectă contradicții ale legii cu Constituția României:
- Articolul 1(4) privind principiul separării…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe crypto.ro