Sponzorizat de newsflash.ro
Johannes Hevelius, autorul uneia dintre importantele cărți din istoria astronomiei, „Selenographia”, a fost cunoscut în special pentru observațiile sale asupra Lunii și pentru catalogul său cuprinzător dedicat stelelor.
„Selenographia, sive Lunae Descriptio” („Selenographia, sau o descriere a Lunii”), scrisă de Johannes Hevelius în 1647, se concentrează în principal asupra Lunii și conține hărți detaliate, ilustrații și descrieri ale suprafeței lunare. Hevelius a făcut observații meticuloase asupra Lunii folosind propriile telescoape, observații pe care le-a înregistrat apoi sub formă de hărți și diagrame. La momentul publicării, „Selenographia” a fost considerată revoluționară. A fost prima carte dedicată exclusiv cartografierii și descrierii Lunii și, pe lângă aceste hărți, mai include și descrieri ale diferitelor fenomene selenare, cum ar fi eclipsele și librația (din latină libro -are, „a se pune în echilibru”, „a se balansa”, librația este o oscilație lentă, reală sau aparentă a unui satelit, așa cum este văzut de pe corpul ceresc în jurul căruia orbitează).
„Selenographia”, scrie smithsonianmag.com, „conține aproximativ 40 de planșe gravate care prezintă luna în diferite faze. Topografia schițată relevă faptul că, pe măsură ce o mai mare parte a lunii este iluminată în ciclul său, elementele vizibile într-o noapte nu se află în aceeași locație în noaptea următoare. Hevelius a inclus, de asemenea, observații ale lui Saturn, Marte, Jupiter și a ceea ce el credea că sunt stelele fixe, pe lângă descrieri și gravuri ale instrumentelor astronomice. Potrivit istoricilor Albert Van Helden și Mary G. Winkler, cartea reprezintă stadiul actual al astronomiei cu telescoape la acea vreme”.
Johannes Hevelius, primul topograf precis al Lunii, a alcătuit un catalog de 1564 de stele, a descoperit patru comete și a definit noi limite ale mai multor constelații.
O transcriere descoperită la începutul secolului al XX-lea, care îi aparținuse țarului Feodor al III-lea Alexeevici (1661-1682), a constituit subiectul unor ani de studiu al mai multor lingviști, astronomi și muzeologi din diferite țări. Documentul se află, în momentul de față, în Departamentul de manuscrise al Bibliotecii Wroblewski a Academiei Lituaniene de Științe.
Johannes Hevelius s-a născut la 28 ianuarie 1611 la Danzig, pe coasta Mării Baltice, în ceea ce pe atunci era Regatul Poloniei. Astăzi, orașul portuar de basm este cunoscut sub numele de Gdańsk, în centrul său, chiar lângă Biserica Sfânta Ecaterina, veghind statuia lui Hevelius ce privește cerul și ține în mână instrumente astronomice vechi.
De profesie berar și oficial al orașului Gdańsk, Hevelius a fost, de fapt, un astronom pasionat. A construit un observator astronomic pe acoperișul casei sale și a proiectat și…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro