Sponzorizat de newsflash.ro
Dintr-un articol recent din presa economica aflam care sunt randamentele din ultimul an ale fondurilor de pensii Pilon 2:
- NN Pensii si Aripi – 15%
- AZT si BCR Pensii – 14%
- Metropolitan – 13.5%
- BRD Pensii – 13.3%
- Vital -12.5%
Desi procentele sunt apropiate (acest lucru vine din cauza restrictiilor de investitii pe care le au aceste fonduri) totusi avem un range de 2.5% intre primele si ultimele fonduri. Nu pare mult dar daca aplici acest procent la o suma de 1-200.000 de lei ai putea avea practic 1-2 luni in plus de pensie privata. Efectul compus al dobanzii poate actiona si mai mult, deci 2.5% in plus e bine.
Alocarile fondurilor
Hai sa vedem mai jos cum isi impart aceste fonduri sumele pe care le administreaza:
* AZT Viitorul Tau prezinta extrem de putine date despre investiile pe care le fac. Se afla oricum la mijloc din punct de vedere al randamentului.
De unde vin diferentele?
Diferentele apar in alocarile mai mici din zona de depozite bancare, titluri de stat si obligatiuni locale + o expunere mai mare pe partea de obligatiuni corporative, OPCVM si actiunile de pe bursa.
Practic au castigat cei care au riscat mai mult. Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile locale au un risc extrem de mic dar si un randament mai mic. NN, Aripi si BCR au mers mai mult in zona de risc mai mare (nu extrem de mare, dar mai mare decat in zona de randamane fix) si asta a fost in 2024 lozul castigator.
Ce invatam de aici?
Din portofoliile fondurilor de pensii Pilon 2 putem invata cateva lucruri care ne pot ajuta cu investitiile noastre personale:
- Sa alocam putin mai mult din fondul de investitii in zonele cu randament variabil (ex. Actiuni)
- Sa luam in calcul OMV si Banca Transilvania pe BVB
- Sa pastram o parte consistenta din portofoliu in zona “safe” pentru ca sunt inca randamente bune la titlurile de stat
Post Views: 13
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro