Sponzorizat de newsflash.ro
Lungmetrajele ultimelor decenii ne-au pregătit insidios pentru un viitor pe care urmează să îl vizităm cu toții pe măsură ce tehnologiile de ultimă generație, care vor invada cât de curând piața auto, vor fi pregătite să ne surprindă. Sau ne vom lăsa surprinși de ele. Iar legăturile dintre mașini, dintre mașini și infrastructură, dintre mașini și producătorii lor, dintre mașini și diverse platforme generatoare de servicii, este și va fi prin cloud. Iar Dynamo este o companie europeană cu sediul la Milano și sucursale în Franța, Germania și Spania, deschisă tuturor celor interesați de colaborare pe piața de cloud din Europa, care încearcă crearea unei federații de date europene (Cloud Exchange Platform).
De la mașina care se conduce singură la dronele care lasă cutii cu pizza caldă la ferestre, de la autostrăzi suspendate la intersecții labirintice tăiate milimetric pe lângă zgârie-nori care se întretaie timid cu platforme aeriene mobile, parcări supraterane pluri-etajate și taxiuri galbene care zboară pe culoare aeriene dedicate, totul ni se va părea posibil dacă nu chiar de o normalitate firească dacă am reușit să vedem măcar câteva filme care ne povestesc despre viitorul industriei auto de mâine.
Dacă noi suntem mai mult sau mai puțin pregătiți să primim mașina autonomă de mâine în realitatea noastră firească, vor putea însă și orașele noastre să acomodeze astfel de performanțe tehnologice în economia infrastructurilor proprii? Vor fi suficient de inteligente să o facă? Rămâne de văzut. Orașele inteligente de mâine se vor contura probabil curând pe planșetele de lucru ale arhitecților sau în programele lor sofisticate de design urban, în așteptarea unor soluții inovative adecvate unor astfel de provocări ale industriei automobilistice.
Mașina de mâine, uluitoare și inteligentă, va avea de parcurs atât infrastructuri rutiere cât și de date, pe măsura noilor ei capacități tehnice. Dacă drumurile, șoselele și autostrăzile vor suplini necesitățile fizice ale călătoriei în mașina viitorului autonomă și meticulos de bine integrată în peisajul rutier al orașului inteligent de mâine, pe care autorități competente se dau peste cap să le asigure mai peste tot în lume, cum se vor angrena totuși rețelele de infrastructură de date în acest peisaj care se desenează din ce în ce mai pregnant la orizontul viitorului din acum? Deja se vorbește peste tot despre mașină ca despre un sistem integrat de date, care nu mai este de mult timp doar un produs valoros al unei piețe de consum în continuă ascensiune și transformare.
La nivel mondial, ne aflăm la începutul unei noi ere economice, o trecere treptată de la industria axată pe produs la cea centrată pe date, în care platformele complexe care vor prelua aceste date vor juca un rol asemănător celui avut de marile infrastructuri industriale în zorii revoluției…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.autoexpert.ro