Sponzorizat de newsflash.ro
Testarea automata se poate realiza in mai multe moduri, la nivel practic, demonstrand inca o data astfel ca este un domeniu de activitate complex, dar in egala masura fain si care te invata mereu lucruri noi.
Cu siguranta cea mai cunoscuta forma de a practica testarea automata este cea bazata pe cod: cu ajutorul unui limbaj de programare si a unui framework de testare, scriem in cod primele noastre teste automate si le rulam ulterior, sa vedem daca merg cum ar trebui pe o anumita aplicatie.
Insa testarea automata bazata pe codare nu mai e singura forma de punere a sa in practica. Ultimii ani au condus la aparitia unor tool-uri care, cu ajutorul acestora, putem vorbi in articolul de azi despre codeless automation testing.
Ce reprezinta Codeless automation testing?
Dupa cum releva si numele ei din engleza, ”Codeless automation testing” sau testarea automata fara cod este o forma relativ noua, sau mai noua decat testarea automata ce foloseste cod scris de oameni. Cunoscuta si sub alte forme care o nominalizeaza precum ”no-code testing”, aceasta este o forma ceva mai accesibila de a practica testarea automata.
Daca testarea automata clasica se bazeaza pe a avea totusi niste cunostinte de programare, nu neaparat cele mai avansate dar care sa inglobeze notiunile fundamentale precum variabile si functii, codeless automation testing presupune exact contextul opus. Mai exact, testele automate aici nu sunt construite scriind direct cod, ci folosind anumite instrumente speciale pentru no-code automation cu care interactionam printr-o interfata grafica, astfel incat sa putem selecta elemente din aplicatia unde dorim sa automatizam anumite scenarii.
Specificul ei este acela ca e o formula mult mai abordabila de a automatiza cazuri de test datorita faptului ca este eliminata necesitatea directa de a cunoaste programare pentru a alcatui testele respective. Acest lucru o face sa fie mai accesibila in special pentru cei aflati la inceputul invatarii si practicarii ideii de automation testing.
Ce tipuri de testare se pot efectua prin codeless automation testing?
Testarea automata fara a scrie cod poate fi utilizata in mai multe situatii pentru a verifica anumite elemente din cadrul mai largului proces de testare software a unui produs real.
Un prim tip de testare ce poate fi destul de usor verificata cu codeless automation testing este testarea functionala. Mai precis, prin aceasta forma a testarii automate pot fi dezvoltate teste care sa verifice aspectele legate de modul de functionare al diferitelor functionalitati din cadrul unei aplicatii: butoane, field-uri, inserarea sau extragerea de continut etc. In special pentru functionalitatile principale, testarea fara cod e o optiune destul de buna.
Pe langa testarea functionala, fara a ne departa foarte mult de aceasta zona, prin codeless automation testing se mai poate testa in anumite cazuri inclusiv partea de API din cadrul serviciilor de backend ale unei aplicatii…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro