Sponzorizat de newsflash.ro
Ne apropiem treptat si de finalul anului 2024, un an ce s-a dovedit a fi extrem de bogat in evenimente de tot felul, politice, electorale, militare, sociale, economice, sportive, si bineinteles din lumea tehnologiei si a industriei IT.
Astfel, in continuare vom prezenta o scurta sinteza a celor mai importante subiecte din lumea tehnologiei care s-au facut remarcate in anul (inca neterminat) 2024, pentru a ne reaminti ce am trait cu totii si ce a experimentat lumea noastra in materie de noutati Tech.
Cele mai importante stiri legate de IT&C din 2024
1. ChatGPT – 2 ani de AI global
In luna noiembrie ce tocmai a trecut, ChatGPT, cel mai cunoscut chatbot bazat pe AI dezvoltat de compania OpenAI (actualmente in portofoliul Microsoft) a implinit 2 ani de existenta, acest lucru marcand simbolic 2 ani de cand lumea a intrat in asa-zisa „era a Inteligentei Artificiale”, acesta fiind subiectul suprem de discutie si directia principala in dezvoltarea companiilor de software.
Anul 2024 a adus pe scena o noua versiune a lui ChatGPT, mai precis cunoscutul Chat GPT – 4o (litera „o” fiind in acest caz abrevierea de la „omni” = total). Aceasta versiune iese cu mult in evidenta comparativ cu precedentele iteratii prin faptul ca are capacitati superioare de interpretare a datelor scrise, vorbite sau chiar a imaginilor, oferind raspunsuri mult mai elaborate stiintific.
Cine stie, odata si cu legarea sa de internet, e posibil ca ChatGPT sa devina un tool cu adevarat universal in viitor, precum actualul Google?
2. Criza domeniului IT&C – luminita de la capatul tunelului?
Continuand trendul care persista de la incheierea de facto a pandemiei de COVID de la finalul lui 2022, si in 2024 au avut loc disponibilizari de personal din sectorul Tech, in intreaga lume, de la marile companii IT precum Google, Microsoft sau Intel, pana la companiile medii sau chiar mai mici.
Conform site-ului de specialitate layoffs.fyi care monitorizeaza acest fenomen si le prezinta sub forma de grafice extrem de bune, varful disponibilizarilor in acest an a fost tot in luna ianuarie, cu peste 34.000 de oameni concediati, urmat de un al doilea varf in august cand aproape 26.000 oameni au fost dati afara, din care insa numai la Intel s-au numarat cca. 15.000, compania de procesoare avand mai multe probleme interne ce s-au acumulat in timp.
Insa asa cum se poate observa in graficul de la pandemie spre prezent, tendinta de concedieri a scazut, si intr-un mod extrem de firav au inceput sa mai apara noi oportunitati. E drept, mai e mult pana departe, pentru juniori inca e foarte greu sa isi gaseasca un prim job in IT, dar se pare ca exista sansa unei indreptari spre bine a situatiei din industrie. Vedem ce ne rezerva 2025 la acest capitol si ce alte surprize (placute sper) vor mai aparea.
3. Incidentul…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro