Sponzorizat de newsflash.ro
În luna octombrie, NASA a pierdut temporar contactul cu Voyager 1 în vastitatea spațiului interstelar, iar atunci când a reapărut, sonda Voyager 1 a activat un instrument pe care nu l-a mai folosit de peste 40 de ani. NASA investighează acum problema.
Voyager 1 a activat un instrument care nu mai fusese folosit din 1981. Incidentul a început pe 16 octombrie, când NASA a trimis o comandă către Voyager 1 pentru a activa unul dintre încălzitoarele sale. O cerere aparent banală, însă sonda nu a mai răspuns la semnal.
De fapt, agenția a observat problema abia după două zile. Motivul? Voyager 1 este cel mai îndepărtat obiect creat de om, situat la aproape 25 de miliarde de kilometri de Pământ. La această distanță, un mesaj călătorește aproape 23 de ore până la sondă (chiar și la viteza luminii) și alte 23 de ore pentru ca răspunsul să ajungă înapoi.
Pe 18 octombrie, Voyager 1 a ratat apelul său programat. Rețeaua de Spațiu Profund a NASA (Deep Space Network – DSN) a căutat semnalul și l-a găsit pe o frecvență ușor diferită.
Voyager 1 a activat un instrument care nu fusese folosit de zeci de ani
Se pare că activarea încălzitorului a declanșat sistemul de protecție împotriva defecțiunilor al sondei. Dacă un instrument încearcă să consume prea multă energie, acest mecanism închide automat alte sisteme neesențiale pentru a conserva energia, explică Science Alert.
În acest caz, transmițătorul radio pe banda X, principalul canal de comunicare al sondei cu Pământul, a fost dezactivat pentru a economisi energie. Sistemul de protecție a redus și rata de transmisie a datelor, modificând semnalul emis.
DSN a reușit să restabilească conexiunea, iar situația părea stabilă, dar a doua zi comunicațiile s-au întrerupt complet.
NASA bănuiește că transmițătorul pe banda X a declanșat din nou sistemul de protecție, care l-a dezactivat complet. În locul său, Voyager 1 a trecut la transmițătorul pe banda S, care consumă mai puțină energie. Din păcate, acest transmițător emite un semnal mult mai slab, iar echipa s-a temut că nu mai poate fi detectat la această distanță. Ultima dată când Voyager 1 a folosit banda S pentru comunicare a fost în 1981, când era mult mai aproape de Pământ.
Din fericire, inginerii DSN au reușit să reconecteze acest transmițător pe 22 octombrie. Deocamdată, echipa evită reactivarea transmițătorului pe banda X până când problema este pe deplin înțeleasă. Investigațiile continuă, iar NASA speră să restabilească operațiunile normale ale sondei.
Ce se va întâmpla cu sondele Voyager de la anul?
Impresionant este că astfel de diagnostice sunt încă posibile la o asemenea distanță, cu o tehnologie veche de aproape 50 de ani. Totuși, pe măsură ce sondele Voyager îmbătrânesc, problemele tehnice devin tot mai frecvente.
În 2022, Voyager 1 a…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro