Sponzorizat de newsflash.ro
In munca de zi cu zi a unui inginer QA, sunt folosite diverse abordari, metode si tehnici pentru a testa un produs software, care fac parte din gama obisnuita pentru a descoperi defecte si pentru a incerca sa imbunatatim calitatea acelui produs pentru utilizatorii finali.
De multe ori poate intram intr-un soi de repetitie in care aplicam mereu aceleasi metode, iar uneori e bine sa ne gandim daca nu putem incerca si alte perspective ale modului in care verificam si validam o aplicatie. Iar una dintre abordarile aparute in ultimii ani in legatura cu modul in care trebuie privita si analizata testarea unui produs este Testopsy.
Ce este Testopsy?
Termenul “testopsy” este unul derivat de la “autopsy” (= autopsie), si ar desemna intr-un sens aplicat “autopsia unei sesiuni de testare”. Tehnica numita Testopsy se incadreaza in mai larga metodologie de testare Rapid Software Testing, ce a fost patentata de James Bach si Michael Bolton la finalul anilor ’90 si inceputul anilor 2000.
Intr-un mod extrem de succint, aceasta metodologie nu se focuseaza pe vreun tool sau tehnologie de testare anume, ci pe competentele si mindset-ul testerului, si a modului in care el incearca sa se transpuna in locul userului astfel incat sa priveasca cu aceeasi ochi experienta de utilizare a produsului respectiv.
In acest context a aparut si abordarea Testopsy, ca un subset al metodologiei contextuale Rapid Software Testing (RST), care sa ajute echipele de QA sa analizeze critic procesul de testare si sa vada ce actiuni suplimentare se impun in final.
Reperele principale ale abordarii Testopsy
Din punct de vedere al desfasurarii unei Testopsy, aceasta presupune 2 etape destul de simple si clare. Ea de regula se desfasoara cu 2 testeri care isi inverseaza pe rand rolurile.
Prima data, unul dintre testari testeaza in mod activ un produs software, sa zicem un website pe un laptop, explicand cu voce tare ce anume face de fiecare data si ce urmareste cu asta. In paralel, al doilea tester observa tot procesul de testare desfasurat de primul coleg, isi noteaza tot ce face / zice acesta, ce metode aplica, ce flow-uri executa, ce bug-uri descopera sau sugestiile de imbunatatire pe care le propune.
O sesiune de testare nu trebuie sa dureze foarte mult, poate fi de cateva minute (5-10-15 minute), importante sunt actiunile care au loc de-a lungul ei. Dupa ce primul tester isi termina treaba, se inverseaza rolurile intre cei 2 membri, iar al doilea incepe sa se joace cu produsul in timp ce primul noteaza tot ce face acesta, observatii, flow-uri, defecte etc.
Dupa ce se incheie si runda de testare a celui de-al doilea membru, se trece la etapa a doua din Testopsy, si se analizeaza prin discutie ce a facut fiecare, ce meotede s-au folosit, daca a fost bine / suficient ce a verificat fiecare, unde se putea imbunatati procesul si ce…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro