Sponzorizat de newsflash.ro
Ce înseamnă să fii bipolar? Care sunt manifestările frecvente ale tulburării bipolare și care sunt cauzele acesteia? Sunt câteva dintre întrebările pe care și le poate pune orice persoană care a auzit de acest concept, însă nu cunoaște detalii în acest sens. Din acest articol vei afla nu numai răspunsul la aceste întrebări, ci și câteva dintre curiozitățile care te vor surprinde în legătură cu acest subiect.
Ce înseamnă să fii bipolar?
A fi bipolar înseamnă a experimenta schimbări severe și neprevăzute în dispoziție, energie și comportament. Există două tipuri de tulburare bipolară, I și II, acestea fiind caracterizate în moduri ușor diferite.
Tulburarea bipolară de tip I este caracterizată prin episoade maniacale majore care durează cel puțin o săptămână sau necesită spitalizare imediată, persoanele cu acest tip putând avea și episoade depresive majore.
Tulburarea bipolară de tip II este caracterizată prin episoade depresive minore și episoade hipomaniacale (mai puțin severe decât manie).
Manifestări frecvente ale tulburării bipolare
Există diverse manifestări ale tulburării bipolare, unele mai accentuate și grave, altele mai puțin.
Tulburarea bipolară se poate manifesta prin episoade maniacale, caracterizate de un nivel anormal de mare de energie, de activitatea fizică excesivă, de vorbirea accelerată, euforie sau iritabilitate extremă.
Pot apărea și episoade depresive, acestea fiind concretizate în sentimente persistente de tristețe, lipsă de energie, pierderea interesului pentru activitățile obișnuite, schimbări de apetit și somn, gânduri de suicid.
Episoadele maniacale pot fi și mai puțin severe, acestea fiind cunoscute drept episoade de hipomanie: simptomele sunt similare, dar nu afectează la fel de grav viața cotidiană.
Pot exista, de asemenea, comportamente compulsive, probleme de somn sau dificultăți de concentrare, iritabilitate, comportamente agresive sau pierderea interesului pentru activitățile zilnice.
Care sunt cauzele tulburării bipolare
Chiar dacă nu sunt foarte clar definite și înțelese cauzele tulburării bipolare, se crede că acestea ar fi, totuși, rezultatul unei combinații de factori genetici, biologici și de mediu. Factori precum istoricul familial de tulburări bipolare, dezechilibrele din creier și evenimentele stresante din viață pot contribui la apariția acestei afecțiuni.
Curiozități despre tulburarea bipolară
Știai că tulburarea bipolară afectează aproximativ 1% din populația globală și 1 din 50 de adulți se vor confrunta, la un moment, cu o astfel de afecțiune?
De regulă, simptomele tulburării bipolare apar la sfârșitul adolescenței sau la începutul vârstei adulte, iar fără tratament aceasta poate duce la deteriorarea relațiilor personale și profesionale și poate crește riscul de sinucidere.
Este vorba despre o afecțiune cronică care necesită tratament pe termen lung,…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe geeki.ro