Sponzorizat de newsflash.ro
Ieri seară s-a derulat keynote-ul conferinței WWDC 2024 unde Apple a prezentat primele detalii despre Apple Intelligence, adică AI-ul pe care îl va integra în iOS 18, macOS Sequoia și iPadOS 18 sub forma unui LLM local și conectivitate cu ChatGPT. În esență este o abordare interesantă pe care Apple o propune sub sloganul păstrării intimității și doar dacă utilizatorul va dori să folosească serviciile terțe ChatGPT sau chiar Gemini.
Apple Intelligence: o abordare cu LLM local
Trebuie să recunosc că spre deosebire de toate chestiile prezentate de Microsoft în care Copilot face și drege, Apple a venit cu o perspectivă mai interesantă și de departe mai utilă: AI-ul (și aici mă refer la Apple Intelligence, că așa au decis să numească platforma) se va integra într-o grămadă de aplicații și va oferi o experiență care să ajute utilizatorul punctual. Exemplele sunt multiple, de la un nou Siri și până la opțiuni coerente de lucru cu Notes sau aplicația Calculator, proaspăt lansată pe iPadOS.
Cu toate că am văzut chestii similare propuse de Microsoft via Copilot în Windows, faptul că Apple are avantajul integrării unui AI în telefon și tabletă, pe lângă PC, dă o perspectivă mai utilă și poate că va reuși să convingă și mai multă lume că e o direcție bună (pe mine nu mă poate convinge pentru că nu văd sub nicio formă utilitatea, alta decât promovarea imposturii și a minciunii).
Ideea e așa: toată lumea integrează AI-ul. Pe smartphone a venit Samsung și a propus câteva scenarii: îmbunătățirea pozelor, traducere în timp real, descoperirea de informații prin Google etc., reformularea de text, sumarizare automată, scenarii care sunt punctuale și decuplate de sistemul de operare. Pentru moment Google nu a făcut niciun pas major în direcția asta pe Android, iar Microsoft pe Windows a dat cu mucii în baltă cu Recall.
Apple pornește în epopeea AI susținând sus și tare că cel mai important este controlul a ceea ce face Ai-ul și faptul că datele personale nu pleacă de pe dispozitiv. Pentru asta folosește un set LLM propriu, capabil să funcționeze pe modelele cu Apple Silicon M pentru tablete și MacBook-uri, însă doar pe generația iPhone 15 Pro vizavi de smartphone-uri (probabil din cauza necesarului mare de memorie RAM), iar atunci când e nevoie de mai mult să poată apela la procesarea în cloud (aici sunt lucruri pe care Apple a încercat să le explice, nu suficient pentru că datele personale tot pleacă de pe aparat, chiar dacă se duce într-un cloud securizat, construit pe infrastructura și cu hardware-ul Apple).
AI pentru scris
După cum era de așteptat, primul scenariu în care Apple…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.mobzine.ro