Sponzorizat de newsflash.ro
Fie că este vorba de haine de epocă sau de fast fashion, toate hainele merită îngrijire. Nu numai că este un semn de respect pentru munca oamenilor și resursele implicate în procesul de fabricare a fiecărui articol de îmbrăcăminte, dar spălarea cu grijă și cu moderație le poate prelungi durata de viață.
De fapt, nu toate hainele sunt create la fel. Ați observat vreodată mirosul unei rochii din poliester după o ieșire în oraș? Sau, la polul opus, v-ați minunat de puloverul pe care tatăl dumneavoastră susține că nu l-a mai spălat din 1995? Materialul este cel care contează și merită să alegeți țesături care pot rezista în timp, potrivit The Guardian.
Iată câteva țesături nu au nevoie de spălat – aproape niciodată.
Lâna
Cu toții avem acel pulover intrat la apă, care încă ne bântuie – dar atunci când este tratată corect, lâna este unul dintre materialele care necesită cea mai puțină întreținere. Lâna are unele proprietăți antimicrobiene: fibrele sale sunt acoperite cu lanolină ceroasă (același lucru care ajută oile să fie impermeabile), care îndepărtează umezeala de pe corp și rezistă la dezvoltarea bacteriilor care cauzează mirosuri. Asta înseamnă că poate fi purtată din nou, și din nou fără spălare. Și datorită lânii merino ultrafine, care este din ce în ce mai des folosită la fabricarea tricourilor, aceasta poate fi purtată în garderobă pe tot parcursul anului.
Pur și simplu călcați la abur sau aerisiți țesăturile de lână atunci când au nevoie de o reîmprospătare – și asigurați-vă că treceți rapid peste orice pată, deoarece lâna poate fi mai vulnerabilă la petele uscate. Iar când vă decideți că este timpul să spălați, folosiți un detergent delicat.
Denim
Poate că v-ați împotrivit când vi s-a spus că „nu ar trebui să spălați blugi”, dar afirmația stă în picioare. Având origini în îmbrăcămintea de lucru durabilă pentru muncitorii manuali, blugii sunt concepuți să facă față muncii grele – dar nu și apei calde. Spălarea excesivă poate duce la decolorare și micșorare, precum și la anularea tendinței caracteristice a țesăturii de a se mula pe corp în timp.
Este mai bine să vă rezumați la spălături locale pentru pete și la aerisirea la exterior pentru o reîmprospătare. Iar atunci când vă spălați blugii, întoarceți-i pe dos pentru a reduce deteriorarea prin frecare și mențineți temperatura scăzută.
Inul
Există de cel puțin 10.000 de ani, dar inul încă arată proaspăt în fiecare vară. De asemenea, inul îndepărtează umezeala de corp, se usucă rapid și se mândrește cu siliciu antimicrobian, care ajută la prevenirea tipului de pungă pe care l-ați putea asocia cu o garderobă de vreme caldă.
Da, există încrețituri. Dar dacă „haute scruff” nu este pe gustul tău, atunci este mai bine să-ți…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro