Sponzorizat de newsflash.ro
Probabil că una dintre cele mai mari temeri ale șoferilor este să nu fie „prinși” de radar. În prezent, sute de dispozitive de detectare a vitezei sunt folosite de Poliția Rutieră pentru a verifica respectarea limitelor de impuse prin lege. Însă, camerele video pentru controlul rovinietei sunt folosite de autorități și ca aparate radar?
De mai mulți ani, circulă pe internet o listă cu locațiile unde s-ar afla amplasate așa-zisele „radare fixe”.
În realitate, acestea sunt camerele video folosite de Compania de Drumuri (CNAIR) pentru a verifica rovinieta.
Unde sunt amplasate radarele fixe în România?
Conform datelor Poliției Rutiere, la nivel național acționează în fiecare zi, în medie, aproximativ 350 de dispozitive radar. Acestea fie sunt montate pe autospecialele poliției, fie sunt bine-cunoscutele pistoale radar.
Ambele tipuri de dispozitive fac parte, însă din categoria de radare mobile. Deocamdată nu există niciun dispozitiv fix de detectare a vitezei autovehiculelor.
Singurele dispozitive video fixe de detecție sunt cele ale Companiei Naționale de Drumuri. Aceste camere nu sunt, însă, dotate cu sisteme de stabilire a vitezei de deplasare a autovehiculelor. Deocamdată!
Camere radar pe drumurile de mare viteză
Autoritățile au achiziționat un sistem modern de monitorizare video a traficului. Camerele video, a căror instalare a început deja, vor detecta atât viteza de deplasare a mașinilor, cât și alte abateri ale șoferilor.
De exemplu, cei care conduc periculos, au un comportament agresiv sau circulă pe banda de urgență. De asemenea, conducătorii auto vor fi avertizați asupra unor pericole prin intermediul unor panouri digitale de informare.
„Noul sistem este foarte complex și va avea întrebuințări multiple. Va putea fi folosit atât pentru a verifica achitarea rovinietei, de exemplu, cât și pentru detectarea vitezei sau alte informații despre vehicul. E foarte probabil să poată determina inclusiv dacă un autovehicul este înmatriculat și are ITP valabil. Deja a început montarea acestor sisteme și de anul viitor vor deveni funcționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, pentru ProMotor.
Radarele fixe vor fi montate pe autostrăzile A1, A2, A3 și pe Drumul Național 1.
Așadar, deocamdată camerele de rovinietă nu detectează și viteza mașinilor. Dar, de anul viitor, unele dintre aceste dispozitive vor avea și funcția de radar și pe cea de verificare a taxei de drum.
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.promotor.ro