Sponzorizat de newsflash.ro
Testarea software este un proces complex, idee repetata constant de-a lungul timpului cu scopul de a-i face pe toti oamenii sa inteleaga importanta si necesitatea ei in cadrul oricarei echipe ce dezvolta un anumit produs sau serviciu.
Desii unii oameni inca mai cred ca testarea nu e asa importanta, ea este o componenta fundamentala a dezvoltarii oricarui produs si se bazeaza pe metodologii si reguli. Un subiect important de stiut este ca si testarea automata prezinta anumite reguli de bun simt numite bune practici, despre care vom discuta in continuare.
De ce avem nevoie de astfel de reguli in Automated Testing?
In trecut am mai discutat aici pe blog despre bune practici in testarea software generala, iar atunci ziceam ca desi in teorie sunt multe sfaturi mentionate si e bine sa le cunoastem, totusi practica efectiva ne va dezvalui mereu unele moduri mai adecvate de lucru, care poate nu sunt cuprinse in teorie.
Astfel, chiar si in testarea automata avem astfel de reguli de bun simt care au fost validate de-a lungul timpului in practica si care ne pot face viata mai usoara in multe situatii. Desigur, nu exista o reteta perfecta despre cum sa aplicam testarea automata, si oricand putem adauga si valida noi idei.
De aceea, in continuare vom vedea cateva bune practici mai generala legate de partea de Automation QA, si de ce sunt ele necesare atunci cand incercam sa dezvoltam seturi de teste automate care verifica diferite functionalitati in aplicatiile noastre.
Exemple de bune practici in testarea automata
Sa vedem deci, intr-o ordine cat de cat logica si cronologica, care ar fi anumite bune practici legate de testarea software automata, pe care le putem aplica oricand in munca noastra de zi cu zi in acest domeniu.
1. Alegerea celor mai bune instrumente pentru testare automata (technical stack)
Primul pas cand incepem orice proiect de testare automata este sa ne alegem cu grija instrumentele de lucru, in special cele care ne vor ajuta sa punem la punct arhitectura proiectului si a scripturilor de rulare automata.
Este important sa decidem impreuna cu echipa ce tool de automatizare sa folosim in functie de ce anume se va testa preponderent, interfata grafica (UI – Selenium, Cypress, Playwright etc.), partea de API (Postman, SoapUI etc.) sau pe partea de mobile (Appium). Conteaza daca folosim anumite plug-in-uri care sa ne ajute sa controlam mai bine fisierele si dependintele noastre (Maven, JUnit, TestNG, Cucumber si Gherkin etc.), si desgiru limbajul de programare folosit (Java, JavaScript, Python, Typescript etc.). Daca vrei sa inveti bazele tesatarii automate, exista cursuri introductive foarte bune cu Cypress sau Selenium.
Odata ce proeictul a ajuns la maturitate si contine deja cateva sute de teste automate, e mai greu sa tranzitionam spre alt instrument si/sau limbaj, de aceea e important sa luam aceste decizii impreuna cu echipa la inceput. Scopul este…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro