Sponzorizat de newsflash.ro
O echipă de cercetare condusă de profesorul asistent Makoto Miyoshi de la Observatorul Astronomic Național din Japonia (NAOJ) a reanalizat în mod independent datele de observație ale găurii negre supermasive din centrul galaxiei Calea Lactee, obținute și publicate de proiectul internațional de observație comună Event Horizon Telescope (EHT). Ei au constatat că structura este ușor alungită în direcția est-vest.
Această cercetare, publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, aruncă o nouă privire asupra datelor EHT disponibile publicului și demonstrează procesul științific în care certitudinea răspunsului crește pe măsură ce diferiți cercetători continuă să examineze și să discute o teorie.
Galaxia Calea Lactee, în care trăim, conține mai mult de 100 de miliarde de stele asemănătoare Soarelui. Există nenumărate galaxii atât de mari în Univers, despre majoritatea cărora se crede că au în centrul lor găuri negre supermasive cu mase de milioane sau miliarde de ori mai mari decât cea a soarelui. Galaxia Calea Lactee are, de asemenea, o gaură neagră supermasivă în centrul său, numită Sagittarius A*.
Gaura neagră înghite totul, inclusiv lumina, ceea ce face imposibilă observarea găurii negre supermasive în sine, dar analiza stelelor care se învârt în jurul găurii negre la viteză mare indică faptul că Sagittarius A* are o masă de aproximativ 4 milioane de ori mai mare decât cea a soarelui.
Prin observarea atentă a împrejurimilor sale, putem obține indicii cu privire la natura găurii negre invizibile.
Structura este ușor alungită în direcția est-vest
EHT a observat Sagittarius A* în 2017 cu ajutorul unei rețele de opt radiotelescoape terestre, folosind o tehnică cunoscută sub numele de radiointerferometrie pentru a combina rezultatele obținute de diferitele telescoape. Rezultatele acestor observații au fost publicate în 2022, inclusiv o imagine a unei structuri inelare luminoase care înconjoară o regiune centrală întunecată, indicând prezența unei găuri negre.
Spre deosebire de fotografia tipică, datele din observațiile care leagă mai multe radiotelescoape foarte separate conțin multe lacune, astfel încât sunt utilizați algoritmi speciali pentru a construi o imagine din date.
În această cercetare, echipa a aplicat metode tradiționale utilizate pe scară largă la datele EHT, spre deosebire de metoda de analiză originală a EHT.
„Imaginea noastră este ușor alungită în direcția est-vest, iar jumătatea estică este mai strălucitoare decât jumătatea vestică. Credem că acest aspect înseamnă că discul de acreție din jurul găurii negre se rotește”, explică Miyoshi, potrivit Phys.org.
Algoritmi speciali pentru a construi o imagine din date
Datele observaționale și metodele de analiză ale EHT sunt disponibile gratuit, iar mulți cercetători au…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro