Sponzorizat de newsflash.ro
În contextul unor schimbări economice și legislative majore la nivel global și local și cu ocazia Zilei Mondiale a Transportului Durabil, celebrată anual pe data de 26 Noiembrie, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la evoluțiile îngrijorătoare înregistrate în 2024, la nivelul pieței auto din România.
Analiza realizată de APIA a înmatriculărilor din primele 10 luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, își propune să atragă atenția asupra transformării parcului auto din țara noastră, evidențiind necesitatea unor măsuri rapide și eficiente pentru a asigura sustenabilitatea industriei, protecția mediului și sănătatea publică.
Conform datelor centralizate de APIA, perioada ianuarie-octombrie 2024 a fost marcată de o creștere alarmantă a înmatriculărilor de autoturisme rulate (+10,73%), care au ajuns la 282.352 de unități, reprezentând 69% din totalul pieței auto din România. Mai îngrijorător, 65% dintre acestea sunt vehicule mai vechi de 10 ani, cu un impact semnificativ asupra calității aerului și a siguranței rutiere.
În paralel, înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu doar +3,6% (125.400 de unități), iar segmentul vehiculelor electrice noi a înregistrat un declin sever, de -33,6%, contrastând cu o scădere mai moderată la nivel european de doar -4,9%.
„Creșterea alarmantă a importurilor de autoturisme rulate vechi și declinul vânzărilor de mașini electrice noi reprezintă o direcție greșită pentru România. Scăderea dramatică de -33,6% din sectorul BEV este o consecință directă a reducerii bruște a valorii subvențiilor oferite prin programul Rabla Plus, contrar recomandărilor APIA. 2025 va fi un an crucial, iar noii decidenți politici trebuie să vină cu măsuri rapide și eficiente pentru a susține tranziția către mobilitatea sustenabilă și pentru a alinia piața auto locală la obiectivele europene de mediu”, a declarat Dan Vardie, Președintele APIA.
Analiza APIA a primelor 10 luni din 2024 este realizată cu ajutorul CarS – singura platformă online de raportare pentru piața auto din România, care prelucrează datele DGPCI de înmatriculări pentru autovehicule noi și rulate.
APIA propune viitorilor reprezentanți ai autorităților o serie de măsuri pentru susținerea industriei auto și remedierea situației prezentate:
- Restabilirea atractivității vehiculele electrice pentru consumatori, prin readucerea Programului Rabla 2025 pe o traiectorie eficientă;
- Dezvoltarea infrastructurii publice de încărcare a vehiculelor electrice prin înființarea unei Comisii Interministeriale care să asigure elaborarea unei strategii coerente de extindere a rețelei de stații de încărcare și accelerarea procesului;
- Politici de fiscalitate echitabilă prin ajustarea taxelor auto pentru a sprijini decarbonizarea sectorului, dar fără a penaliza…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe autostiri.ro