Sponzorizat de newsflash.ro
Google a terminat oficial lucrul la Android 15 și a lansat codul sursă pentru a putea fi descărcat și folosit de dezvoltatori în emulatoare pentru a testa/construi noile aplicații Android. Din păcate nu sunt încă disponibile imagini pentru a putea fi instalat nici măcar pe modelele Pixel, ca să nu mai vorbesc de update-urile pentru ceilalți producători – treaba asta o să se întâmple probabil în următoarele luni.
Pintre elementele noi pe care o să le vedem în Android 15 se numără folosirea mai ușoară a passkeys, opțiunile de detecție a furtului aparatelor, multitasking mai bun pe ecrane mai mari (tablete, dispozitive Fold) și posibilitatea e a limita accesul la anumite aplicații.
Odată cu Android 15 vine și o opțiune îmbunătățită de detecție și recunoaștere a muzicii, integrată în Circle to search – Google o să permită identificarea numelui artistului, a melodiei și chiar link-ul către melodia din YouTube (dacă ea există), indiferent dacă melodia e deja redată pe telefon (vreun post de radio online, un film etc.) sau e înregistrată din mediul înconjurător, prin microfon.
Pentru utilizatorii din SUA e extinsă funcția de detectare a cutremurelor, în parteneriat cu sistemul ShakeAlert – poate știți că Google va prelua datele de pe telefoane și dacă mai multe aparate vor detecta simultan vibrații, în aceiași zonă și în același moment, va putea să genereze alerte. Cred că treaba asta o să funcționeze și în România.
Altă funcție nouă este cea prin care Chrome va putea să citească paginile și integrarea mai bună a Gemini în Assistant.
Pe lângă acestea, la nivelul API-urilor mai sunt și schimbări la nivel de interfață și opțiuni de securitate – puteți consulta aici lista completă. Urmează să vedem cum vor prelua marii producători Android 15 și ce vor pune peste el la lansare – știm că atât Samsung cât și Asus/OnePlus au prostul obicei de a modifica intens interfața ca să aducă chestii personalizate, nu neapărat mai bune decât implementarea Google.
Îmi pare rău că nu a ieșit încă versiunea finală de Android 15 pentru că testez un Pixel 9 Pro și aș fi fost curios să văd cum se transformă (dacă se întâmplă asta) de la Android 14 la Android 15. Poate totuși nu e încă timpul pierdut – revin când am ceva informații noi.
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.mobzine.ro