Sponzorizat de newsflash.ro
Celulele senescente alimentează procesul de îmbătrânire a organismului, iar oamenii de ştiinţă dezvoltă tratamente pentru a le anihila.
La spitalul de cercetare pentru copii St Jude din Memphis, Statele Unite, este în curs de desfăşurare un studiu clinic neobişnuit care, dacă va avea succes, ar putea avea ramificaţii mai largi pentru domeniul vast al bolilor cronice legate de vârstă.
La prima vedere, supravieţuitorii cancerului pediatric pot părea o populaţie neobişnuită pentru studiul îmbătrânirii, dar, după cum explică dr. Greg Armstrong, cercetător principal în cadrul studiului, „ştim acum că aceştia reprezintă un grup de persoane care îmbătrânesc neobişnuit de repede”.
Pentru că, deşi chimioterapiile şi radioterapiile moderne au devenit din ce în ce mai eficiente în vindecarea cancerelor infantile, acest lucru are un cost mare, din cauza impactului coroziv al acestor tratamente asupra organismului acestor copii, lucru care devine mai evident atunci când aceştia ajung la vârsta mijlocie.
„Dintre aceşti copii, 85% îşi vor învinge cancerul, dar este o victorie cu un cost”, spune Armstrong. „Ştim că aceşti copii vor avea o durată de viaţă mai scurtă. Ei mor adesea tineri din cauza unor boli cronice precum bolile de inimă, AVC (accidente vasculare cerebrale) sau cancere secundare care apar mult mai devreme”.
În urmă cu aproximativ un deceniu, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest lucru este determinat de faptul că pacienţii oncologici pediatrici îmbătrânesc mult mai repede decât vârsta lor cronologică.
În special, acest lucru se reflectă nu doar în biologia lor, ci şi în fragilitatea fizică. Atunci când dr. Kirsten Ness, fizioterapeut şi epidemiolog la spitalul St Jude, a evaluat un grup de supravieţuitori de cancerului în copilărie cu vârste cuprinse între 24 şi 41 de ani, a observat că, în ceea ce priveşte funcţia cardiacă, flexibilitatea, capacitatea respiratorie şi amplitudinea mişcărilor, aceştia semănau cu oameni cu zeci de ani mai în vârstă.
„Am arătat că, la 30 de ani, aceşti pacienţii au o fragilitate fiziologică care seamănă cu cea a oamenilor de 70-80 de ani şi care se agravează în timp”, spune Ness citat de The Guardian, transmite News.ro.
Ce este senescența
Cauza care stă la baza acestei situaţii este senescenţa, o stare în care celulele încetează să se mai dividă în mod normal, ci pur şi simplu persistă, refuzând să moară. Din cauza acestei calităţi, celulele senescente au fost uneori descrise ca „celule zombie” şi sunt considerate în prezent ca o forţă motrice şi o reflectare a îmbătrânirii. De-a lungul vieţii, corpul uman suferă daune din ce în ce mai mari care, la rândul lor, fac ca multe dintre celulele din organism, distribuite în tot corpul, să devină mai susceptibile de a deveni senescente.
În…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.digi-world.tv