Sponzorizat de newsflash.ro
Obiectul stâncos numit Bennu, clasificat drept un asteroid aflat în proximitatea Pământului, se apropie în prezent cel mai mult de planeta noastră la fiecare şase ani, la o distanţă de aproximativ 299.000 km. Acesta s-ar putea apropia şi mai mult în viitor, oamenii de ştiinţă estimând o probabilitate de 1 la 2.700 de coliziune cu Pământul în septembrie 2182, transmite joi Reuters.
Ce s-ar întâmpla dacă Bennu ar lovi planeta noastră?
Efectul ar fi unul de proporţii, conform noilor cercetări bazate pe simulări computerizate ale unui impact al unui asteroid cu diametrul de aproximativ 500 de metri, similar Bennu.
Pe lângă devastarea imediată, cercetătorii au estimat că un astfel de impact ar injecta între 100 şi 400 de milioane de tone de praf în atmosferă, provocând perturbări ale climei, ale chimiei atmosferice şi ale fotosintezei la nivel global, cu o durată de trei până la patru ani.
“Diminuarea luminii solare din cauza prafului ar provoca o ‘iarnă de impact’ globală bruscă, caracterizată prin reducerea luminii solare, temperaturi scăzute şi scăderea precipitaţiilor la suprafaţă”, a declarat Lan Dai, cercetătoare la IBS Center for Climate Physics (ICCP) din cadrul Universităţii Naţionale Pusan din Coreea de Sud, autoare principală a studiului publicat săptămâna aceasta în revista ştiinţifică Science Advances, transmite Agerpres.
În cel mai pesimist scenariu, cercetătorii au constatat că temperatura medie la suprafaţa Pământului ar scădea cu aproximativ 4 grade Celsius, precipitaţiile medii s-ar diminua cu 15%, ar exista o scădere de până la 20-30% a fotosintezei plantelor şi o diminuare cu 32% a stratului de ozon al planetei, care protejează împotriva radiaţiilor solare ultraviolete nocive.
Impactul unui obiect de mărimea lui Bennu – un asteroid de dimensiuni medii – cu suprafaţa terestră ar genera o undă de şoc puternică, cutremure, incendii de vegetaţie şi radiaţii termice, ar lăsa în urmă un crater larg şi ar ejecta cantităţi uriaşe de resturi în atmosferă, au declarat cercetătorii.
Galerie foto
Cantităţi mari de aerosoli şi gaze ar ajunge în atmosfera superioară, provocând efecte pe parcursul mai multor ani asupra climei şi ecosistemelor, după cum au notat Lan Dai şi Axel Timmermann, specialist în fizică climatică şi director al ICCP şi autor principal al studiului.
Condiţiile climatice nefavorabile ar inhiba creşterea plantelor pe uscat şi în oceane, au precizat ei.
“Spre deosebire de reducerea rapidă şi recuperarea lentă, timp de doi ani, a plantelor de pe uscat, planctonul din ocean s-ar reface în şase luni – şi chiar ar creşte după aceea, cu o înflorire fără precedent a diatomelor (un tip de alge), declanşată de depunerea în ocean a prafului bogat în fier”, a declarat Dai.
Scăderea severă a stratului de ozon ar avea loc în…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.digi-world.tv