Sponzorizat de newsflash.ro
Au trecut 20 de ani de când Google a lansat serviciul Maps (mai exact pe 8 februarie 2005), moment care a generat schimbări importante în câteva industrii. Prima dată în cea IT, unde o grămadă de firme care au investit bani mulți să facă soluții de navigare asistată de GPS, au dat faliment iar altele (TomTom, Route66) au fost nevoite să se reprofileze.
A doua oară … noi, utilizatorii, am descoperit un instrument prin care putem să ne facem călătoriile mai simple, mai interesante și mai faine – cam 2 miliarde de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună.
![](https://www.mobzine.ro/wp-content/uploads/2025/02/Maps_orig-1024x746.jpeg)
La început Google Maps era doar o aplicație de desktop cu care puteai găsi o rută din punctul A în punctul B, pentru ca abia în 2007 să vină primele versiuni de mobil (Blackberry și Palm). A venit apoi ideea de Street View, cu imagini detaliate despre diverse locuri, posibilitatea de a adăugare a datelor despre diversele obiective (adresă, orar de funcționare, număr de telefon), introducerea review-urilor de la public etc. La nivel mondial, Google Maps are date despre 250 milioane de locuri și afaceri.
Câteva date remarcabile – Google Maps în cifre, la 20 ani:
- 20 de miliarde: Numărul de kilometri care sunt parcurși zilnic cu ajutorul navigației Google Maps, la nivel mondial, față de 1 miliard acum 5 ani
- 250 de milioane: Numărul de afaceri și locuri despre care există informații pe Google Maps. În comparație, în 2015 acest număr era de 150 de milioane
- 20 de milioane: Aceasta este distanța însumată a drumurilor pe care există imagini Street View pe Google Maps.
- 500 de milioane: Numărul de oameni care contribuie cu recenzii, poze, rating-uri și informații de trafic
- 2 miliarde: Câți oameni folosesc Google Maps în fiecare lună, dublu față de acum 5 ani
Vizavi de România, istoria începe abia în 2010 iar primele imagini Street View din țara noastră au fost publicate pe Google Maps la finalul aceluiași an. De atunci, acoperirea Street View din România s-a actualizat și extins constant: au fost adăugate imagini de pe apă (Dunăre și Delta Dunării), de sub pământ (Salina Turda) sau din muzee (Muzeul Național Brukenthal) și clădiri (Palatul Parlamentului). În 2023 au fost adăugate pe imagini Street View de pe Via Transilvanica: aproape 900 de kilometri ai drumului pot fi explorați digital prin imagini panoramice.
Proiectele Street View în România au adus modalități de preluare a imaginilor în premieră mondială: în Delta Dunării, fotografierea drumurilor din localitatea Letea a fost realizată cu o căruță pe care s-a montat camera 360o, iar pentru Via Transilvanica s-a folosit un triciclu de tipul recumbent bike, realizat special pentru acest proiect, echipat cu o instalație cu cameră panoramică.
Alte…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.mobzine.ro