Sponzorizat de newsflash.ro
Imagini recente transmise de sonda spațială Juno a NASA oferă o privire clară spre luna Io a lui Jupiter, cea mai activă lume vulcanică din Sistemul Solar, unde peste 400 de vulcani sunt în continuă activitate.
În timpul celui mai recent survol, Juno a detectat o zonă de activitate vulcanică masivă în apropierea polului sud al lui Io. Observațiile au fost realizate cu ajutorul instrumentului JIRAM (Jovian Infrared Auroral Mapper), care a detectat un hotspot mai mare decât Lacul Superior, din SUA.
NASA a raportat că această erupție produce de șase ori mai multă energie decât toate centralele electrice de pe Pământ, radiind peste 80 de trilioane de wați.
„Juno a avut două survoluri apropiate de luna Io a lui Jupiter în cadrul misiunii extinse, iar fiecare dintre acestea ne-a oferit date uimitoare despre această lună chinuită. Însă acest ultim survol, deși a fost mai îndepărtat, ne-a lăsat fără cuvinte. Este cel mai puternic eveniment vulcanic înregistrat vreodată pe Io, ceea ce spune multe”, a declarat Scott Bolton, cercetător principal al misiunii Juno.
O erupție colosală pe luna Io a lui Jupiter
Această erupție a fost atât de intensă încât căldura degajată poate topi interiorul satelitului natural, transformându-l într-o masă de rocă topită. Deformările provocate de forțele mareice generate de Jupiter creează o serie nesfârșită de ploi de lavă și cenușă, făcând din Io cea mai activă lume vulcanică din Sistemul Solar.
În timpul unui survol anterior, pe 3 februarie 2024, Juno s-a apropiat la doar 1.500 de kilometri de suprafața lui Io. La această ultimă trecere, însă, distanța a fost mult mai mare, de 74.400 km, însă JIRAM a reușit totuși să detecteze erupția din regiunea polară sudică.
„JIRAM a detectat o radiație infraroșie extrem de intensă, un hotspot uriaș, atât de puternic încât a suprasaturat detectorul”, a declarat Alessandro Mura, cercetător la Institutul Național de Astrofizică din Roma (Italia).
Analiza sugerează că această regiune ar putea ascunde un vast sistem de camere magmatice subterane. Hotspotul recent descoperit este de cinci ori mai mare decât Loki Patera, cel mai mare lac de lavă observat anterior pe Io. Dimensiunea sa atinge 100.000 km², în comparație ccu cei 20.000 km² ai lui Loki Patera.
Schimbări vizibile pe suprafața lui Io
Imaginile capturate de JunoCam arată modificări evidente ale culorii suprafeței în apropierea polului sud, indicând depuneri de material vulcanic recent. Aceste schimbări sunt asociate cu erupțiile masive, care lasă în urmă depuneri piroclastice, curgeri de lavă și depozite bogate în sulf, scrie Science Alert.
Următorul survol al lui Io este programat pentru 3 martie 2025, atunci când Juno va reexamina regiunea pentru a observa evoluția acestui fenomen vulcanic record.
Deși oamenii de știință știu…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro