Sponzorizat de newsflash.ro
O echipă internațională de oameni de știință a observat un fenomen pe care nimeni nu s-a așteptat vreodată să-l vadă în timp real. Rezultatele echipei coordonate de Eileen Meyer, profesor asociat de fizică la UMBC (SUA), au fost publicate în Astrophysical Journal Letters.
O galaxie aflată la aproximativ 270 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ, în constelația Dragonul (Draco), numită 1ES 1927+654, a fost de această dată în centrul atenției. Timp de mulți ani, oamenii de știință au clasificat 1ES 1927+654 drept „nucleu galactic activ” sau AGN, ceea ce înseamnă că are o gaură neagră activă în centru. Această gaură neagră adăuga material într-un ritm lent; asta până când nu a mai făcut-o.
În 2018, gaura neagră a ajuns pe paginile publicațiilor de știință din toată lumea pentru prima dată atunci când și-a intensificat brusc activitatea. A crescut dramatic rata la care consuma material și a devenit de peste 100 de ori mai strălucitoare în spectrul luminii vizibile în doar câteva luni. Cercetătorii credeau că o astfel de intensificare ar trebui să dureze mai mult decât ar trăi un om, de ordinul a mii până la milioane de ani. De atunci, oamenii de știință au continuat să monitorizeze gaura neagra în caz de alte fenomene interesante, iar acestea nu au întârziat să apară.
Cercetătorii au reușit să obțină imagini de cea mai înaltă rezoluție
După intensificarea activității din 2018, care a inclus un an întreg de niveluri extrem de mari de emisii de raze X, gaura neagră s-a potolit din nou în 2020, însă și-a crescut din nou activitatea în 2023. La acel moment, obiectul cosmic a început să emită unde radio de 60 de ori mai intense în doar câteva luni, un comportament care nu a mai fost urmărit în timp real până acum în cazul unei găuri negre supermasive.
Astfel, cercetătorii au reușit să obțină imagini de cea mai înaltă rezoluție cu emisiile de frecvență radio, cu ajutorul unei tehnici numite Very Long Baseline Interferometry (VLBI). Imaginile arată în mod cert o pereche de jeturi de plasmă opuse ce se formează în apropierea găurii negre. În afară de comportamentul neobișnuit al găurii negre, aceasta este prima observație în timp real a formării de jeturi.
În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit doar câteva găuri negre supermasive care par să emită cu mai multă intensitate decât atunci când au fost observate pentru prima dată. Totuși, până acum, toate aceste găuri negre au fost observate în două momente separate de ani sau chiar decenii, iar cercetătorii doar au putut presupune că „ceva” s-a întâmplat.
Jeturile găurilor negre „pot atinge dimensiuni uriașe”
În unele cazuri, jeturile găurilor negre „pot atinge dimensiuni uriașe cu mult în afara galaxiei-gazdă” și „pot afecta cât de multe stele…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro