Sponzorizat de newsflash.ro
Oamenii de știință știau de mult timp că lumina poate părea uneori că iese dintr-un material înainte de a intra în el, un efect considerat până acum o iluzie, cauzată de modul în care undele sunt distorsionate de materie. Însă cercetătorii de la Universitatea din Toronto (Canada), prin experimente cuantice inovatoare, susțin că au demonstrat că „timpul negativ” nu este doar o idee teoretică, el există în mod tangibil și fizic, și merită o analiză mai atentă.
Descoperirile, disponibile pe serverul arXiv (încă nu au fost publicate într-un jurnal evaluat inter pares), au atras atât atenție globală, cât și scepticism.
Cercetătorii subliniază că aceste rezultate intrigante evidențiază o particularitate ciudată a mecanicii cuantice, mai degrabă decât o schimbare radicală în înțelegerea noastră despre timp.
„Acesta este un subiect dificil, chiar și pentru noi, când vorbim cu alți fizicieni. Suntem deseori interpretați greșit”, a declarat Aephraim Steinberg, profesor la Universitatea din Toronto, specializat în fizica cuantică experimentală.
Ce înseamnă, de fapt, timpul negativ?
Deși „timpul negativ” ar putea suna ca un concept desprins din science fiction, Steinberg își apără termenul, sperând că va stimula discuții mai profunde despre misterele fizicii cuantice.
Cu ani în urmă, echipa a început să exploreze interacțiunile dintre lumină și materie. Atunci când particulele de lumină, numite fotoni, trec prin atomi, unii dintre aceștia sunt absorbiți și apoi re-emiși. Această interacțiune modifică atomii, plasându-i temporar într-o stare de energie mai mare (sau „excitată”) înainte ca aceștia să revină la normal.
Într-un studiu condus de Daniela Angulo, echipa a încercat să măsoare cât timp rămân atomii în această stare excitată. „Acea durată s-a dovedit a fi negativă”, a explicat Steinberg, adică o durată mai mică decât zero.
Pentru a vizualiza acest concept, imaginați-vă mașini care intră într-un tunel: înainte de experiment, fizicienii știau că, de exemplu, ora medie de intrare pentru o mie de mașini ar putea fi 12:00, dar primele mașini ar putea ieși puțin mai devreme, să zicem la 11:59. Acest rezultat a fost anterior considerat lipsit de semnificație.
Ceea ce au demonstrat Angulo și colegii săi este similar cu măsurarea nivelurilor de monoxid de carbon din tunel după ce au ieșit primele mașini și constatarea că valorile măsurate aveau un minus în față.
Experimentele, desfășurate într-un laborator aglomerat din subsol, plin de cabluri și dispozitive acoperite cu folie de aluminiu, au necesitat peste doi ani pentru optimizare. Laserele folosite au trebuit calibrate cu grijă pentru a evita distorsionarea rezultatelor.
Rezultate nu trebuie să fie considerate o dovadă a posibilității călătoriei în timp
Cu toate acestea,…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro