Sponzorizat de newsflash.ro
Azi este începutul unui moment istoric în ceea ce înseamnă modul în care accesăm informația: OpenAI dă drumul la utilizarea gratuită a căutării (moderne?) via ChatGPT Search. Practic suntem în situația în care lumea va începe să nu mai folosească (la fel de mult?) Google și să apeleze la AI pentru a primi în timp real detalii extrase din comabinația de informația învățată și cea disponibilă în timp real, pe Internet.
Acum căutarea ChatGPT funcționează cu informații obținute până în iunie 2024 pentru antrenarea AI-ului (când a fost ultima actualizare pentru modelul GPT-4o) și dacă e nevoie și cu detalii luate în timp real de pe internet.
Cum funcționează?
După ce pui o întrebare (merge și în limba română) ChatGPT va încerca să îți dea un răspuns (inițial din ce a învățat), inclusiv cu link-uri către sursa de unde și-a luat datele. Atâta doar că în momentul de față pare să fie departe de ‘calitatea’ răspunsurilor dată de Google.
Mai jos aveți un exemplu:
Sistemul de răspunsuri e tot cel ChatGPT clasic, doar că acum poate să colecteze și date în timp real. Și nici măcar nu trebuie să aveți cont pentru a putea folosi căutarea ChatGPT: mergeți direct la https://chatgpt.com/ și întrebați ce vă interesează.
Și ar mai fi ceva: nu uitați că aplicația ChatGPT are suport pentru interacțiunea vocală pe smartphone, așa că dacă vreți să vedeți ce poate face, mai ales că dacă îi furnizați și un material video, e în stare să facă o analiză rapidă și să vă dea detalii și despre ce se întâmplă în el, puteți să vorbiți direct cu el.
Partea cea mai importantă este că din acest moment ChatGPT e un concurent direct pentru motorul de căutare Google (să zicem mai puțin pentru partea de generare a conținutului sponsorizat), lucru care va fi văzut cu siguranță ca un atu pentru mulți utilizatori. Dacă ar putea da și răspunsuri bune …
Nu sunt un fan ChatGPT (și în general al ideii de AI) pentru că așa cum arată el acum, e în stadiul în care spune multe aberații pe un ton ‘serios’, făcându-i pe mulți să creadă balivernele. Dar îmi e clar că în scurt timp o să ne fie băgat tot mai mult pe gât și nu știu dacă o să mai avem opțiuni de a trăi … fără el.
Însă cel mai aiurea o să fie pentru creatorii de conținut care se vor trezi în situația în care nu vor mai avea trafic din cauză că noile motoare de căutare cu suport AI (ChatGPT, Copilot, Google) nu vor mai aduce trafic, în schimb vor ‘fura’ informație pe care o vor prezenta ca răspuns celor ce pun întrebări. Și fără trafic probabil că vor renunța să mai producă conținut, chestie care nu are cum să aibă un final fericit …
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.mobzine.ro