Sponzorizat de newsflash.ro
Ultimele 3-4 decenii au marcat intr-un mod incredibil dezvoltarea lumii in care traim din punct de vedere tehnologic. Probabil una dintre cele mai importante inventii (dupa unii oameni cea mai importanta) care ne-a schimbat viata in mod decisiv atat din punct de vedere personal, cat si profesional este internetul.
Reprezentand reteaua globala prin care sunt legate calculatoarele si serverele pe care se gazduiesc si distribuie informatiile, internetul in mod clar a evoluat si el, de la niste forme incipiente, mai mult locale, la o forma cu adevarat globala, rafinata si complexa.
Insa o data cu evolutia internetului, si a lumii noastre in general, au aparut in prim plan anumite teorii despre starea in care a ajuns internetul, teorii mai mult sau mai putin discutabile. Una dintre ele asupra careia ne vom apleca in articolul de fata se cheama „teoria internetului mort”.
Contextul teoriei „internetului mort”
Cand vorbim si ne gandim despre cum functioneaza aceasta vasta retea numita Internet, de regula ne imaginam oameni avand la dispozitie un device propriu (laptop, PC, tableta, telefon etc.) interactionand liber si nemijlocit in acest spatiu virtual, cautand si producand informatii care sunt ulterior schimbate cu alti internauti: articole, muzica, filme, jocuri, tutoriale, retele sociale si multe altele.
Insa aceasta imagine aparent normala, chiar idilica a fost pusa la indoiala in ultimii ani prin aceasta teorie, care afirma ca internetul „a murit”. Mai precis, in anul 2021 a aparut un articol (mai corect zis o postare, caci nu poate fi neaparat vorba de un articol in sens stiintific) intitulat “Dead Internet Theory: Most Of The Internet Is Fake” (in traducere Teoria Internetului mort: cea mai mare parte a internetului e fals). Acesta a fost postat pe forumul Agora Road’s Macintosh Café de catre un utilizator al carui nume de fatada era “IlluminatiPirate”.
Care era ideea propusa de aceasta teorie? Incepand cu anii 2016-2017, activitatea umana de pe Internet (deci efectiv interactiunile oamenilor reali) a fost inlocuita treptat cu o activitate artificiala generata preponderent de boti si de un continut generat si coordonat de catre algoritmi pentru a manipula masele de oameni intr-o directie sau alta. De aici explicatia sintagmei provocatoare si putin improprie, ca Internetul a murit – nu partea tehnica din spatele acestei retele globale, ci specificul uman al acesteia prin care oamenii erau principalul factor care generau continut informational.
Teoria, dupa cum au observat cei care au analizat-o de-a lungul timpului, are 2 componente majore, doua sub-idei: prima e ca activitatea umana pe internet a fost inlocuita de boti si algoritmi, iar a doua e ca anumite state se afla in spatele acestei situatii din dorinta de a-si manipula si controla mai usor proprii…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro