Sponzorizat de newsflash.ro
Muntele Fuji, un simbol al Japoniei, era încă lipsit de zăpadă luni, 28 octombrie, o situaţie ce nu a mai fost consemnată la această dată de la debutul înregistrărilor, în urmă cu 130 de ani, a anunţat agenţia japoneză de meteorologie, conform AFP.
Vârful vulcanului Fuji începe să fie acoperit de zăpadă, în medie, la 2 octombrie. Anul trecut, primii fulgi de zăpadă au fost observaţi la 5 octombrie.
Anul acesta însă, pe fondul temperaturilor ridicate, nu s-au observat ninsori, a raportat Yutaka Katsuta de la serviciul local de meteorologie din Kofu, centrul Japoniei.
De la începutul înregistrărilor, în 1894, prima ninsoare nu a apărut niciodată mai târziu de 26 octombrie (1955 şi 2016), scrie Agerpres.
Citește și: Un alpinist japonez de 90 de ani a ajuns în vârful Muntelui Fuji cu ajutorul unui scaun cu rotile
“Temperaturile au fost ridicate în această vară”, la fel ca în septembrie, “ceea ce a blocat aerul rece” propice zăpezii, a explicat Katsuta pentru AFP.
Potrivit meteorologului, schimbările climatice sunt parţial responsabile pentru această întârziere. În 2024, Japonia a cunoscut cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată, egalând recordul din 2023.
Muntele Fuji este acoperit de zăpadă în cea mai mare parte a anului, cu excepţia perioadei cuprinse între lunile iulie şi septembrie.
Mulţi excursionişti aleg atunci să îl escaladeze după lăsarea întunericului, pentru a vedea răsăritul de pe vârf, la o altitudine de 3.776 de metri.
Cu toate acestea, cel mai faimos munte din Japonia a înregistrat o scădere semnificativă a frecvenţei turiştilor în acest sezon, o consecinţă a deciziei autorităţilor nipone de a introduce o taxă de intrare şi o cotă zilnică de vizitatori pentru combaterea supra-turismului.
În această vară, Ministerul Mediului a înregistrat în jur de 178.000 de excursionişti, comparativ cu aproximativ 205.000 în anul precedent şi în perioada pre-pandemică, o reducere cu 14% între începutul lunii iulie şi începutul lunii septembrie.
Muntele Fuji se află la aproximativ două ore cu trenul de centrul metropolei Tokyo şi poate fi văzut pe o rază de kilometri, în special din capitală.
Acest munte maiestuos este un simbol al Japoniei, fiind imortalizat în numeroase opere de artă, inclusiv în celebra stampă “Marele val de la Kanagawa”, a pictorului japonez Katsushika Hokusai.
Ultima sa erupţie vulcanică s-a produs în urmă cu trei secole.
Citește și: Schimbările climatice, o ameninţare majoră pentru staţiunile de schi din Europa
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.digi-world.tv