Sponzorizat de newsflash.ro
Arhiva digitală The Internet Archive a revenit online într-un mod care permite doar citirea, după un atac cibernetic care a adus site-ul și funcția Wayback Machine offline săptămâna trecută. Pe 9 octombrie, site-ul a fost afectat de un atac DDoS și o breșă de securitate, în care o bază de date de autentificare a utilizatorilor, conținând 31 de milioane de înregistrări unice, a fost furată.
Conform fondatorului Brewster Kahle, Internet Archive este acum accesibil într-o formă provizorie și doar pentru citire. „Este sigur de utilizat, dar ar putea necesita întreținere suplimentară, caz în care va fi suspendat din nou,” a explicat Kahle.
Deși poți accesa Wayback Machine pentru a căuta printre cele 916 miliarde de pagini web arhivate de-a lungul timpului, momentan nu poți adăuga noi pagini web în arhivă. În ultimele zile, echipa Internet Archive a lucrat la restaurarea serviciilor, inclusiv restaurarea conturilor de email și a crawlerelor (roboți care citesc) pentru Bibliotecile Naționale. Serviciile au fost offline pentru a permite echipei să investigheze și să îmbunătățească măsurile de securitate împotriva unor atacuri viitoare.
Un mesaj pop-up din partea unui presupus hacker a susținut săptămâna trecută că arhiva a suferit o „breșă de securitate catastrofală”, chiar înainte ca „Have I Been Pwned” să confirme furtul datelor. Printre informațiile furate se numără adrese de email, nume de utilizator, parole criptate și alte date interne pentru 31 de milioane de conturi unice.
Această întrerupere a Internet Archive a avut loc la câteva săptămâni după ce Google a început să adauge linkuri către site-uri arhivate în Wayback Machine. Google a eliminat propriile linkuri către paginile cache la începutul acestui an, așa că includerea Wayback Machine în rezultatele căutărilor Google oferă o modalitate utilă de a accesa versiuni mai vechi ale site-urilor sau paginilor arhivate.
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe mobilehub.ro