Sponzorizat de newsflash.ro
De-a lungul istoriei, astronauții au fost văzuți ca eroi și pionieri ai explorării spațiale. Pentru unii, ideea de a fi printre cei aleși care au avut oportunitatea să călătorească în spațiu și să contribuie la progresul umanității fiind mai mult decât motivantă, ea reprezentând fie un vis de o viață – dorința profundă de a descoperi necunoscutul, de a explora noi teritorii și de a înțelege mai bine universal în care trăim, fie o realizare care au considerat că le-a completat existența ori o ambiție născută din dezideratul de a își reprezenta țara sau de a contribui semnificativ la progresul științei.
Călătoria în spațiu poate fi una dintre cele mai extreme provocări fizice și mentale la care poate fi supus un individ, iar pentru unii, depășirea acestor limite personale a fost o motivație puternică, pasiunea lor pentru spațiu începând, în multe cazuri, încă din copilărie.
Dar cine a reușit să se califice pentru a atinge statutul de astronaut? Acest aspect, cu siguranță, a implicat selecția celor mai buni candidați din întreaga lume, agențiile spațiale precum NASA (Administrația Națională Aeronautică și Spațială) sau ESA (Agenţia Spaţialã Europeanã) desfășurând programe intensive de selecție pentru identificarea celor mai potriviți candidați pentru misiunile spaţiale.
Aspiranții la statutul de astronaut dețin, de obicei, o diplomă de licență într-un domeniu legat de inginerie, științe biologice, științe fizice, informatică sau matematică. De asemenea, astronauții trebuie să treacă un examen medical riguros pentru a se asigura că pot rezista la condițiile fizice impuse de călătoriile în spațiu (inclusiv îndeplinirea anumitor cerințe de înălțime și greutate, o vedere și un auz bune și să nu aibă anumite afecțiuni medicale cum ar fi cele cardiovasculare, neurologice, tulburări respiratorii, diabet zaharat necontrolat, probleme psihologice sau psihiatrice, infecții cornice sau boli contagioase, afecțiuni musculo-scheletale etc), au nevoie de o bază solidă în matematică și de experiență în domenii precum ingineria, programarea calculatoarelor sau fizica, trebuie să fie capabili să lucreze eficient în situații de presiune excesivă și să ia decizii critice în condiții de stres, abilități excelente de comunicare și capacitatea de a lucra în colaborare cu alții într-un mediu de echipă. Odată selectați, astronauții sunt supuși unei instruiri extinse pentru a-i pregăti pentru rolul lor în misiunile spațiale, de la instruire în sala de clasă, simulări și experiențe practice în utilizarea sistemelor și echipamentelor din navele spațiale.
Călătoriile în spațiu sunt imprevizibile, așa că astronauții trebuie să fie adaptabili și capabili să facă față unor situații neașteptate. Este posibil ca aceștia să fie nevoiți să se…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro