Sponzorizat de newsflash.ro
Astronomii au anunțat descoperirea unui nou roi stelar galactic situat la aproximativ 24.000 de ani-lumină distanță.
Roiul nou descoperit, care a primit denumirea Barbá 2, se pare că găzduiește cel puțin câteva stele supergigante. Descoperirea a fost detaliată într-o lucrare de cercetare publicată pe serverul arXiv preprint.
În general, roiurile stelare sunt grupuri de stele care împărtășesc o origine comună și sunt legate gravitațional pentru o anumită perioadă de timp. Detectarea și studierea noilor roiuri stelare ne-ar putea îmbunătăți înțelegerea modului în care stelele se formează și evoluează.
Barbá 2 a fost identificat pentru prima dată în urmă cu un deceniu de astronomul chilian Rodolfo Barbá. Acesta scana planul Căii Lactee folosind studii cu lungimi de undă multiple și căuta aglomerări stelare, posibil asociate cu praf cald.
Ca urmare, el a detectat un roi semnificativ între roiul globular NGC 3603 și regiunea de hidrogen atomic ionizat (regiunea HII) cunoscută sub numele de Gum 35, cu șapte stele strălucitoare și fără praf cald asociat.
Roiul stelar se află la aproximativ 24.000 de ani lumină distanță
Cu toate acestea, Rodolfo Barbá a decedat în 2021, iar rezultatele pentru roiul identificat nu au fost niciodată publicate, până acum. Noul studiu publicat de Jesús Maíz Apellániz de la Centrul de Astrobiologie din Madrid, Spania, și Ignacio Negueruela de la Universitatea Alicante, Spania, prezintă rezultatele unei noi analize, completate de datele satelitului Gaia al ESA, care confirmă descoperirea.
Studiul a constatat că Barbá 2 are o rază a nucleului de 2,74 ani lumină și se află la o distanță de aproximativ 24.100 de ani lumină.
Astronomii au reușit să identifice 201 dintre cei mai probabili membri ai Barbá 2, concentrați în apropierea nucleului roiului. Ei au remarcat că 53 dintre aceștia sunt probabil contaminanți sau aparțin unei populații extinse.
Barbá 2 nu este în expansiune
Potrivit lucrării, cea mai strălucitoare stea din Barbá 2 este o supergigantă galbenă. Pe lângă această stea, alte șase supergigante au fost detectate în roi: cinci roșii și o supergigantă albastră. Prin urmare, Barbá 2 a fost clasificat ca un roi stelar bogat în supergigante.
În plus, studiul a constatat că Barbá 2 nu prezintă mișcări interne puternice în planul cerului, nu este în expansiune și nu include un număr semnificativ de stele fugare în câmp, scrie Phys.org.
Având în vedere că încă se cunosc foarte puține despre proprietățile lui Barbá 2, sunt necesare observații ulterioare pentru a arunca mai multă lumină asupra naturii acestui roi.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cea mai rară gaură neagră din Calea Lactee, ascunsă după 7 stele care „nu ar trebui să fie acolo”
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro