Sponzorizat de newsflash.ro
Cercetările privind microbiomul intestinal au declanşat o ”revoluţie” în ştiinţa nutriţiei, iar în ultimii câţiva ani, fibrele alimentare au devenit ”noile proteine” – adăugate în abundenţă în alimente pentru a ne hrăni intestinul şi a ne îmbunătăţi sănătatea. Cu toate acestea, un studiu recent pe şoareci sugerează că nu toate suplimentele de fibre sunt la fel de benefice.
O formă care se găseşte în orz şi ovăz, numită beta-glucan, poate controla glicemia şi poate ajuta la pierderea în greutate, au dovedit cercetători americani într-un studiu preclinic, când au hrănit şoareci cu o dietă bogată în grăsimi, potrivit News.ro.
Echipa de la Universitatea din Arizona (UA) şi de la Universitatea din Viena spune că acesta este singurul tip de supliment de fibre pe care l-au testat şi care a redus conţinutul de grăsime şi greutatea corporală a şoarecilor în decurs de 18 săptămâni.
Celelalte fibre luate în considerare, inclusiv dextrina de grâu, pectina, amidonul rezistent şi celuloza, nu au avut un astfel de efect, în ciuda modificării semnificative a componenţei microbiomului şoarecilor în comparaţie cu şoarecii hrăniţi fără suplimente de fibre.
„Ştim că fibrele sunt importante şi benefice; problema este că există atât de multe tipuri diferite de fibre”, explică specialistul în biomedicină Frank Duca de la UA.
„Am vrut să ştim ce tip de fibre ar fi cel mai benefic pentru pierderea în greutate şi îmbunătăţirea homeostaziei glucozei, astfel încât să putem informa comunitatea, consumatorul şi apoi şi industria agricolă”.
Fibrele alimentare sunt principala sursă de energie pentru bacteriile care trăiesc în intestinele noastre şi, cu toate acestea, mai puţin de 5% dintre persoanele din Statele Unite consumă cele 25-30 de grame de fibre recomandate pe zi.
Pentru a compensa acest lucru, suplimentele de fibre şi alimentele infuzate cu „fibre invizibile” sunt din ce în ce mai populare.
Fibrele sunt extrem de diverse, pe care să le alegem?
Unele fibre, precum beta-glucanii din ovăz şi dextrina din grâu, sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că sunt uşor fermentate de bacteriile intestinale. Altele, precum celuloza şi amidonul rezistent, sunt mai puţin solubile sau insolubile, ceea ce înseamnă că se lipesc de alte materiale pentru a forma scaunul (materia fecală).
Până acum, scriu cercetătorii de la UA, „nu există niciun studiu care să fi investigat rolul diferitelor fibre într-o singură cohortă”.
Pentru a compensa acest lucru, studiul actual a testat mai multe forme de fibre într-o singură cohortă de şoareci. Doar beta-glucanul s-a dovedit a creşte numărul de Ileibacterium găsite în intestinul şoarecilor. Alte studii pe şoareci au legat această bacterie de pierderea în greutate.
Cu mult înainte de termenul de 10 săptămâni,…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.digi-world.tv