Sponzorizat de newsflash.ro
Pentru varianta video a acestui articol, mergi la sfarsit de articol.
Tocmai ți-ai terminat ziua, ai închis PC-ul, TV-ul și alte aparate și ești gata să te culci. Dar sunt dispozitivele tale chiar atât de oprite pe cât crezi? Sau încă mai contribuie la factura ta de energie?
Când spunem „oprit”, majoritatea dintre noi credem că dispozitivele noastre sunt complet inactive. Sau cel puțin instinctiv la asta ne ducem cu gândul, chiar dacă suntem conștienți că led-ul care indică că televizorul e în stand-by nu funcționează pe gratis.
Multe electronice de astăzi au ceea ce se numește mod standby. Chiar și atunci când sunt oprite, multe produse electronice sunt doar într-o stare de consum redus de energie, gata să revină la viață instantaneu. Acest mod este ceea ce numim adesea „standby”. Gândește-te la TV. Îl poți porni doar din telecomandă dacă e în stand-by. Dacă e oprit complet, trebuie întâi să-l pornești de la buton și apoi să-l pornești din telecomandă.
Sau gândește-te la monitorul de la PC. Auto-pornește când pornești PC-ul și intră singur în stand-by când dai shutdown. Dar mai consumă curent dacă nu îl oprești de la buton sau îl scoți din priză.
Ei bine, la acest consum care apare când produsul este stins dar nu stins de tot ne referim. În funcție de câte aparate, produse sau gadgeturi ai, se adună.
Impactul Consumului Vampir
Deși există reglementări în funcție de statul sau continentul pe care locuim, reglementări europene în cazul nostru al românilor, nu toate produsele se conformează la 1-2W în stand-by sau ce zice legea. Există interpretări diferite ale legii, conformități parțiale cu reglementările sau chiar și funcții suplimentare în stand-by.
De exemplu, am un aparat AC split care consumă 5-6W în stand-by și e produs în 2022, deci nu e tocmai vechi. Un TV de prin 2015 și el mănâncă câțiva W în stand-by. Cuptorul cu microunde are și el afișaj. Nu l-am măsurat, dar m-ar mira să mănânce doar 1W în stand-by.
Dar dacă, să zicem, în toată casa ai 20W de astfel de consum, un astfel de consum se vede dacă gândim pe termen lung. Să zicem pe an. Dacă 50% din an produsele respective sunt în stand-by, ai vreo 87 kWh consum.
Ce Putem Face?
Deși legile și normele impuse producătorilor ne ajută automat să nu risipim atâta energie electrică, putem și noi să fim mai atenți și să scoatem din priză sau să oprim cu o priză smart sau prelungitor dispozitivele pe care nu le folosim și nu reprezintă o corvoadă să le pornim la loc. Sau efectiv să scoți din priză unele aparate dacă știi că pleci o săptămână de-acasă în concediu.
De asemenea, cu un pic de organizare poți opri ușor/rapid anumite lucruri când pleci de-acasă pentru mai mult timp. De exemplu, ai putea opri un întreg prelungitor dacă are buton și îți ia 2 secunde. Sau poți folosi prize…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe petech.ro